Illustrasjonsfoto. FOTO: Pixabay
Del saken

Redd planeten og dø alene: Svensk professor sier at vi bør droppe kjæledyr som hund og katt fremfor å gi dyrene vegansk mat for klimaets skyld.

I og med at den menneskelige befolkningen allerede er på vei ned i den vestlige verden, har klimabevisste akademikere nå satt kritisk fokus på at folk holder seg med kjøttetende kjæledyr.

– Men selv om det å droppe hunder og katter bidrar til «å redde planeten», er ensomheten verdt det?, spør den amerikanske journalisten og skribenten Helen Buyniski.

Hylekor mot firbente

Buyniski synes det er fint at en svensk professor i landbruksstudier ikke slutter seg til det voksende koret av miljøbevisste akademikere, som skjeller ut eiere av kjøttetende kjæledyr på grunn av deres firbeinte venners karbonavtrykk.

Veganere og vegetarianere, som ikke vil at kjæledyrene deres skal spise kjøtt, bør for eksempel skaffe seg akvariefisk i stedet, mener svensk professor. FOTO: Pixabay

Uttalelsene fra den svenske professoren kommer i forbindelse med  statistikk, som viser at det går med like mye animalsk mat til USAs katter og hunder som til 62 millioner mennesker, ifølge en amerikansk studie.

– Katter og hunder spiser kjøtt, som gir betydelige utslipp, og bør derfor erstattes med kjæledyr som spiser kun urter og grønt, når det er mulig, sa professor Sigrid Agenäs til den svenske avisen Expressen og hun foreslo akvariefisk, kaniner, høns eller geiter, hvis man ønsker kjæledyr, som kun spiser vegansk mat.

Den svenske professoren sa også at det var uheldig å fore hunder og katter med vegansk kosthold.

– Klimamilitante må dempe seg

Uttalelsene fra Agenäs fikk Helen Buyniski til å reagere og hun skriver:

– Fødselsratene faller i Europa og USA, der rekordlav fruktbarhet for lengst har dykket ned under det nivået som er nødvendig for at befolkningen skal erstatte seg selv.

– Men denne trenden var i gang lenge før klimabrigaden forlangte at kvinner skulle droppe å føde for å redde planeten. At flere kjendiser har tatt opp denne argumentasjonen er kjent, og nå går de samme til angrep på folks «firbeinte barn», skriver Buyniski og fortsetter:

– Men hvis kjæledyr er en av de siste tingene som står mellom en stadig større del av menneskeheten og fullstendig fremmedgjøring – og hvis, som medisinske eksperter sier, ensomhet er verre enn fedme, ber de som forlanger at vi dropper hunder og katter oss om å ta et veldig vanskelig valg, skriver Buyniski i en artikkel publisert i flere medier.

Kritisk til Generasjon Z

– Elendigheten som følger turbulensen rundt dommedagsprofetier om klimaendringer, er sannsynligvis en del av selve attraksjonen for enkelte, hevder Helen Buyniski.

Hun peker på at organisasjoner som Extinction Rebellion har alle fasettene av religiøse vekkelser og at de klimabesatte utspillene om lavt forbruk kan sammenlignes med middelalderske aktivister, som pisker seg selv offentlig på torget.

– Dette handler om skyldfylte og priviligerte barn, som tror de kan frigjøre seg i øynene til en hypotetisk «gud» ved å spise biller, lime seg på tog og gi avkall på normal komfort deres jevnaldrende tar for gitt.

– Og uten barn, ingen kjæledyr og – tilsynelatende – ingen virkelige venner som distraherer dagens unge voksne fra den altoppslukende søken etter å redde planeten, har miljøgrupper aldri hatt mer fruktbare rekrutteringsmuligheter.

– Politiske bevegelser over hele verden har lenge visst at fremmedgjøring er et smart trekk, når det gjelder å fylle deres rekker med ideologiske iver.

Helen Buyniski avslutter sin kanonade mot fanatiske miljøvernere og bortskjemt unge voksne med å skrive at hvis det å droppe katter og hunder som kjæledyr ikke alene klarer å redde planeten, er det alltid et andre muligheter.

– Tross alt dreper ensomhet flerre enn røyking, hvis man skal stole på ekspertene. Generasjon Z* kommer til å trenge medisinsk hjelp i stor skala når de kommer ut på den andre siden av denne «grønne fasen». Da står «Big Business» klar for å ta livet av dere  med psykiatriske medisiner, avslutter hun.

 

*Generasjon Z (Snøfnuggenerasjonen) har vokst opp med foreldre som har fortalt dem at de har uendelig med muligheter. Deres verden er i konstant forandring, samtidig som de aldri har opplevd nød eller økonomiske bekymringer. Generasjon Z har høyere utdannelse, er mer ambisiøse og mer endringsorienterte enn noen annen generasjon.

Følg Helen Buyniski på Twitter @velocirapture23