Illustrasjonsbilde. REUTERS/Rupak De Chowdhuri
Del saken

Jeg har mange ganger befunnet meg i muslimske deler av verden under den hellige fastemåneden Ramadan.

Og det er ingen tvil om at Ramadan kan være en prøvelse, spesielt i varme land. Også for utlendinger kan det være slitsomt. Det forventes at man ikke skal spise, drikke eller røyke i offentligheten. Mange steder er stengt og i mange land er butikker og offentlige kontorer også bare delvis i drift.

Men fastemåneden er langt fra uhyggelig. Det er også en anledning for storfamilien å komme sammen  og ikke minst en anledning der ulike samfunnslag møtes og sitter ved samme bord.

Jeg husker for eksempel en busstur, kanskje var det et sted mellom Homs og Aleppo i Syria, under Ramadan, da solen var på vei ned over himmelen. Ingen hadde drukket eller spist på  mange timer og i den skranglete bussen var klimaanlegget bare delvis fungerende.

Les også: Med ønske om en fredelig ramadan for alle

Da mørket kom frem, gikk en mann mellom bussradene og delte ut tamarind, en drikk laget av et eviggrønt tre med en svært karakteristisk smak.

Jeg har aldri fastet under Ramadan, men en dag var jeg invitert til et stort måltid. Da gikk jeg hele dagen uten å spise. Følelsen av å sette seg til et bord med et enormt utvalg av fantastisk egyptisk mat ved Nilens bredder er helt spesiell. Det er noe alle bør oppleve, minst én gang i livet.

Og jada, mange er sinte, sure eller irritable gjennom fastemåneden. Det går utover produktivitet og samfunnseffektiviteten. Men det er også en gjestfrihet og varme som er spesiell. Alle deler av det de har, også de som har lite. Mens butikker og gater er tomme om dagen, fylles de opp om natten. Folk er oppe lenger og enda mer sosiale.

Så har du muligheten, ta gjerne turen til et muslimsk land under fastemåneden. Det blir en opplevelse du ikke kommer til å glemme.