Rakfisk - erkenorsk mat. Foto: Lofoss fisk fra Valdres.
Del saken

Det er ikke så ofte jeg henter inspirasjon fra broderfolket. De er jo eksperter på å ødelegge et velfungerende samfunn. Men man må ikke glemme at de også var eksperter på å skape et velfungerende samfunn.

Når julen nærmer seg, må vi huske at vi har noe så erkenorsk som rakfisk. For lenge siden fant jeg ut at dette er en råvare som kan serveres på mange forskjellige vis. Jeg har servert rakfisk med peanøttsmør og soyasaus, og på tradisjonelt norsk vis, men altså: Favoritten kommer indirekte fra Sverige.

Dette er ikke middag, mer snacks. Det er f.eks. en flott og elegant forrett til et fint juleselskap. Jeg har akkurat i dag servert fem unger (og to voksne) rakfisk inspirert av svensk husmannskost. Det er andre året på rad, og av en eller annen grunn elsker ungene dette. Det lukter rart, det smaker rart. Men de elsker det.

Den svenske inspirasjonen kommer fra hvordan de serverer matjesild/jomfrusild. Jeg bruker samme metode for rakfisk. Og jeg lover, det er skikkelig digg!

En rakfisk (ca 3-400 gram)
Crème Fraïche
En rødløk, hakket i fine tynne skiver
En lime
Noen kokte egg, middels bløtkokte
Smør, sitronsaft, dill
Parmesan av god kvakitet, skjært i skiver (ca. en millimeter tykke)
Salt og nykvernet pepper

OK dette er ikke akkurat rocket science:
Start med å kutte opp en rødløk i fine halvmåner. Legg det i en bolle, klem saften av en lime over, tilsett godt med nykvernet svart pepper og rør godt rundt slik at all løken har kontakt med limejuicen.

Så setter du over potetene. Kok minst en potet per person. Bruk gjerne poteter som ikke trenger å bli skrelt, type Amadine e.l. Hvis du ikke har tilgang på «jålete» poteter, bruk en type som ikke faller fra hverandre under koking.

Når potetene er ferdig kokt, sil ut vannet og la de ligge til de blir lune. Nå passer det å sette eggene på kok.

Skjær rakfisken opp i passe store stykker (2 * 2 cm ca.)

Når potetene er lune, dvs, at du kan holde i de med fingrene uten å brenne deg, så lager du retten ferdig:

  1. Skjær potetene i fine skiver, ca 5 mm tykke. 3 stk pr. tallerken (med påfyll for de ivrigste). Husk å vaske kniven ofte i varmt vann, ellers blir potetene som lim
  2. Bruk en teskje og legg en liten klatt Crème Fraïche på potetene, tilsett litt Maldon–salt (e.l.) Jada, du kan selvsagt bruke rømme, men litt jåleri må vel være lov!
  3. Legg et stykke rakfisk på hver potet
  4. Topp med noen fint skjærte stykker av parmesan (Västerbotten ost er originalen, vanskelig å få tak i). Jeg gjentar: Skiver av parmesan, ikke revet parmesan!
  5. Plasser et halvt bløtkokt egg delt i to på tallerkenen
  6. Strø den marinerte løken litt her og der

Så – når alle sitter til bords – så serverer du varmt, smeltet smør, tilsatt dill, godt med pepper, litt salt og masse sitron.  Dette øser du forsiktig over rakfisken, og så er det bare å kose seg. For de voksne så er det virkelig på sin plass med en god akevitt og en  (eller flere) øl her. Men en tysk Riesling av den tørre typen er absolutt ingen krise.

Ungene kan belønnes med en eplejuice av høy kvalitet, så blir det fest for hele familien.

God apetitt!