Illustrasjonsbilde. Foto av Michael Weber/imageBROKER/REX (9368843a)
Del saken

«Mate value» kan enkelt forklares som din verdi på datingmarkedet, altså hvor attraktiv du er for potensielle partnere. «Jeg tror alle kjenner sin egen «mate value», men vi liker ikke å snakke om det», sier atferdsbiolog Andreas Huseby til Nettavisen.

I 2019 er vi i grunnen skjønt enige om at din «mate value» bestemmes av en rekke faktorer, som utseende, status, intelligens og helse/sunnhet. Rent biologisk, derimot, bestemmes «mate value» med utgangspunkt i alder, som er avgjørende for din reproduktive verdi, forklarer avisen.

Ikke overraskende vil det si at en kvinnes «mate value» synker i takt med antall fylte år og tapte egg. Det som derimot er litt overraskende, er at en manns «mate value» faktisk stiger – til tross for at også hans sædkvalitet også synker med årene.

Forskjell på menn og kvinners «mate value»

«En kvinnes «mate value» er på topp idet hun når reproduktiv alder, og så synker den for hvert år, frem til hun kommer i overgangsalderen. Da stuper hennes reproduktive verdi», forklarer Huseby, og fortsetter:

«En manns «mate value», derimot, den stiger sakte, men sikkert fra tidlig 20-årene. Fordi hans hovedoppgave har vært å være forsørger, stiger «mate value» i takt med økt status, inntekt og ressurser.

På ett punkt, en gang mellom 20 og 30 år, krysses de to linjene. Deretter fortsetter altså mannens å stige, mens kvinnens synker. Rundt 40-årsalderen jevnes de ut, men mannens «mate value» blir liggende over kvinnens resten av livet, forklarer atferdsbiologen til Nettavisen.

«Er man en attraktiv, men eldre mann, vil man kunne velge blant yngre damer, da de har cirka samme «mate value» som deg selv», sier han.

Nøkkelen ligger i «oppfattelse»

Men, i 2019 er det også andre ting enn alder som påvirker din «mate value», mener Nettavisen. Huseby trekker frem to andre viktige hovedtrekk, i tillegg til alder: Fysisk utseende og status.

Atferdsbiolog Huseby gir følgende råd til Nettavisens lesere: «For å oppnå et langvarig og godt forhold, er det lurt å velge en partner som er cirka like attraktiv som du selv oppfatter deg selv som».

«Nøkkelen ligger i ordet oppfattelse. Hvis du oppfatter deg selv som en syver på attraksjonsskalaen, så vil du gjerne lete etter andre syvere eller høyere. Oppfatter du deg selv som en firer, vil du vurdere syvere som uoppnåelige», forklarer han.