Åpningseremoni for Al Janoub Stadium, som skal brukes under World Cup 22. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Del saken

Etter at Qatar ble tildelt 2022 World Cup har det ikke manglet på kritikk.

Det har vært mange anklager og korrupsjon, de elendige forholdene for fremmedarbeiderne har ført til mange oppslag (og dødsfall). I tillegg har det vært bekymring rundt de høye temperaturene, som mange har sett på som en helserisiko særlig for spillere, men også for tilskuere.

Fans har bekymret seg over de strenge reglene i det islamske landet, og høye alkoholpriser har vært en særlig bekymring for britiske supportere.

Nå forsøker Qatar å rette opp litt av inntrykket, skriver The Times.

For det første tar de spørsmålet om varmen på alvor, og installerer gigantiske aircondition-systemer på stadionene. De lover at temperaturen på banen og tribunen skal holdes på 21 grader, selv når lufttemperaturen utenfor stadion passerer 40 grader. Arbeidet ledes av en professor som går under tilnavnet «Mr. Cool».

Det så dog ikke ut til at anlegget fungerte optimalt under friidretts-VM som nylig ble avholdt på stadionet avbildet øverst.

Saud Abdul Ghani, bedre kjent som Dr. Cool. REUTERS/Ibraheem Al Omari

Dyr øl

De lover også å redusere de skyhøye prisene på alkohol, som er så høye at kun en nordmann ville følt seg hjemme. Det koster 110 kr for en halvliter øl.

For å skaffe tak over hodet til tilreisende skal det bygges gigantiske teltleire, og cruiseskip skal leies inn og brukes som flytende hoteller. The Times grøsser ved tanken på å se massive engelske flagg drapert utpå slike skip mens drita fulle og solbrente engelskmenn forsøker å etterligne Leo og Kate i Titanic.

Qatar lover dessuten at alle er velkomne, uansett kjønn, legning rase og religion. Men de krever en viss respekt for lokale tradisjoner når det gjelder påkledning, og brudd mot loven vil bli straffet. Alkohol vil kun være tilgjengelig på utvalgte områder. I et land hvor homofili er forbudt vil det nok være en dårlig idé å vise sin kjærlighet for offentlig, særlig siden «kosing» i det offentlige er ikke tillatt for noen.

Samtidig bedriver myndighetene opplæring av sin egen befolkning, slik at de er forberedt på kaoset og sirkuset som følger med et slikt arrangement.

Men når det gjelder behandlingen av fremmedarbeiderne er det liten forbedring å se, til tross for mange løfter om det motsatte.