OSLO 20181114. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) har lenge vært skeptisk til kvotering. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken

80 prosent av psykologistudentene er jenter, men nå skal gutter kvoteres inn – etter bitter strid i fagmiljøet, skriver VG+.

Faglig ansvarlig i Psykologforeningen Svein Øverland er tilhenger av kvotering:
– Om vi ikke får flere mannlige psykologer, svikter vi de guttene og mennene som trenger oss mest. Snart får vi en skolemassakre om vi ikke gjør noe. Det er de sinte, unge mennene. Vi må få tak i dem.

Det er de unge guttene, og barna, han frykter skal bevege seg i feil retning om de ikke får hjelp. Blant studenter i Oslo som spesialiserer seg på denne sårbare gruppen er hele 22 av 25 kvinner. Og trenden er at andel gutter synker fra dette allerede lave nivået.

Kvotering av menn er allerede innført på en rekke studier, bl.a. sykepleier, ernæring, sosionom, barnevernspedagog, veterinær, lærer og farmasøyt. Universitetet i Oslo ønsker å ha en kvote på minst 30 % gutter på psykologistudiet, i dag er andelen på 24 % og altså synkende.

En av få gutter som har valgt dette studiet er Felix Koppe (23). Han tror gutter ser på psykologer som omsorgsarbeidere, og det synes de ikke «er spesielt kult».

Nye regler
Forskning- og utdanningsminister Iselin Nybø (V) har frem til nylig vært helt avvisende til kvotering på psykologistudiet. Hun ser på kvotering som et veldig sterkt virkemiddel som kun skal brukes i spesielle situasjoner.

Tidligere åpnet heller ikke loven for kvotering av menn, dette var et virkemiddel som kun var forbeholdt kvinner. Men loven ble endret i fjor. Allikevel sa Nybø nei til kvotering av gutter så sent som i sommer. Begrunnelsen var at andelen gutter på psykologistudet var over 20 %. Men nå er dialogen åpnet på nytt. Den endelige avgjørelsen tas av Nybø, og ny dialog er opprettet.

Ingen forskning
Psykolog Peder Kjøs er derimot svært kritisk til kvotering:
– Jeg roper ikke alarm fordi det utdannes en overvekt av kvinnelige psykologer. Forskningsmessig viser det seg at kjønnet på terapeuten har lite å si på resultatet av behandlingen.

Uenighet blant studentene
Felix er mot kjønnskvotering generelt, men gjør et unntak for psykologistudiet: Han mener at hensynet til pasientene må gå først

Mens Catherine Sykes (24) synes forslaget er gammeldags:
– Om vi skal speile befolkningen bør vi kvotere på andre ting også. Innvandring, økonomi, seksuell legning. Kjønnskvotering er å begynne i den gale enden. Vi må ta tak i kulturen som gjør at gutter får dårligere karakterer enn jentene og ikke kommer inn. Det blir helt galt å straffe jentene for at gutta får dårligere karakterer.

Man bør kanskje starte med skolen. Mange mener at gutters problemer delvis skyldes en feminisering av skolen.

Ingen forskning viser at gutter foretrekker mannlig terapeut.