Innsatt i et fengsel i Sibir sjekkes for tuberkulose. Yoga, derimot... Illustrasjonsbilde Foto: Roger Job, MSF/SCANPIX, ho
Del saken

Fra teologisk hold protesteres det mot at innsatte i russiske fengsler tilbys yoga, som angivelig gjør menn homofile og øker risikoen for fangeopprør.

Russisk kriminalomsorg fnyser derimot av påstanden, melder The Moscow Times.

Frykter homofile tilstander
Som en prøveordning begynte Russlands føderale kriminalomsorg FSIN i fjor å tilby yoga for å bedre fengselsinnsattes velferd. Tilbudet omfatter både kvinner og menn.

Ordningen gikk ikke upåaktet hen hos teolog Aleksandr Dvorkin, som skrev en bekymringsmelding til Jelena Mizulina, senator i Russlands overhus. I brevet heter det angivelig at yoga kan skape «ukontrollert seksuell opphisselse», noe som på sin side kan føre til homofile tilstander.

Dessuten er yoga ikke forenlig med kristen kultur, fremholder teologen. Han mener at yoga kan bli en arena for konvertering til andre religioner og rekruttering til sekter som Falun Gong.

Mizulina formidlet henvendelsen videre til påtalemyndighetene, noe som førte til at yogaprogrammet ble suspendert i påvente av utredninger. Vel å merke var det ikke påstått homofili som fikk påtalemyndighetene til å reagere, men det at eksterne instruktører trenger klarering for å kunne undervise bak murene.

Les også: Ber Russland stanse islamsk homojakt

Avviser kopling
Valerij Maksimenko, nestleder i kriminalomsorgen, avviser koplingen mellom yoga og homofili. Han viser dessuten til at homofili er lovlig i Russland.

– Ingen kommer til å ledes inn i homoseksualitet av yoga og den eldgamle kinesiske pusteteknikken qigong, mener Maksimenko, og legger til: – Selv om [yoga skulle gjøre menn homofile], er vi et demokrati, og enhver har rett til å stake ut sin egen sti.

Ifølge Maksimenko har yogaprogrammet gitt «veldig positiv effekt» i form av at innsatte som praktiserer yoga, sjeldnere oppsøker fengselslege.

Mener seg misforstått
Aleksandr Dvorkin mener at bekymringsmeldingens påstand om yoga og homofili er tatt ut av sin sammenheng og tillagt tydelig overdrivelse.

Dvorkin er professor ved St. Tikhons Ortodokse Universitet. Som teolog har han spesialisert seg på sekter og nye bevegelser i Russland.