Illistrasjonsfoto Foto: Concord90
Del saken

– Før satt de med damene på fanget – nå er de mer forsiktige. Men for all del, de som vil være utro, er fortsatt utro, sier privatetterforsker Knut Brende til Nettavisen.

Knut Brende har ofte oppdrag som går ut på å finne ut om en partner er utro. Julebordsesongen er en travel tid for ham, med ekstra mye oppdrag. Særlig når julebordet avholdes utenlands skjer det ting, ifølge Brende, som er daglig leder i firmaet M16.

Brende anslår at de har 12–15 utroskapssaker for tiden. Det kan virke overdrevent mistenksomt å leie inn en privatetterforsker ved mistanke om utroskap. Men ifølge Brende finner de bevis for utroskap i ni av ti tilfeller. Så kundene har reell grunn til mistanke.

Blitt mer forsiktig etter MeToo
– Vi ser en endring i måten sjekkinga foregår på. Etter MeToo–kampanjen har menn blitt mer forsiktige (…) nå er de mer diskret og ting foregår mer i skjul.

Men selv om det er mindre åpenlys flørting, har det ikke blitt mindre utroskap. Man lager avtaler og møtes bak lukkede dører, og er mer forsiktige i fremgangsmåten.

På julebord får samvittigheten fri
Sexolog Thomas J. Winther bekrefter at førjulstiden er høysesong for utroskap:
– Vi tiltrekkes av det vi ser ofte, og kollegene våre faller absolutt innenfor den kategorien. Kanskje er det spesielt én kollega vi har en ekstra god tone med, uten at man gjør noe med det i hverdagen.

Winther peker på at høsten ofte er en stressende tid, og at vi mennesker har et grunnleggende behov for oppmerksomhet. Hvis man føler seg oversett hjemme vil en hyggelig og oppmerksom kollega virke spennende.

Takker nei til enkelte oppdrag
Brende nevner enkelte yrker som går igjen, typisk yrker hvor man er mye borte fra hjemmet: piloter, nordsjøarbeidere, bedriftsledere og politikere. Men de tar ikke på seg alle oppdrag. Det må være noe konkret bak mistanken.

Bende foretrekker oppdrag hvor kunden har et genuint ønske om å beholde partneren.