Prinsesse Märtha Louise og kjæresten Sjaman Durek Verrett på Verdensteateret i Tromsø, i mai i fjor. På Instagram natt til fredag skriver prinsessen langt om hvordan øynene hennes er åpnet om rasismens virkelige vesen etter at hun ble kjæreste med sjamanen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Del saken

I et innlegg på Instagram forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan forholdet til Durek Verrett har gitt henne en ny forståelse av hvit undertrykkelse og rasisme mot svarte.

Etter at hun innledet et forhold til den omstridte sjamanen har prinsesse Märtha møtt mange reaksjoner. I et langt innlegg på Instagram natt til fredag skriver hun om hvordan forholdet til Verrett har gitt henne selvinnsikt i hvordan hun selv har hatt «feil» oppfatning.

– Jeg er ikke stolt av dette, men innser at jeg må vokse for å forstå denne dype problematikken. Jeg, som en hvit person, må kurse meg selv og gå fra å være en person som er mot rasisme til å bli en antirasist, skriver hun.

Det var VG som omtalte prinsessens innlegg først natt til torsdag.

Märtha Louise skriver at hun nå opplever rasisme på en annen måte enn den åpne diskrimineringen hun tidligere tenkte det var. Hun kaller det skjult rasisme, og sikter til omtalen av kjæresten sin i media.

– Pressen viser ham fram som en løgner, som voldelig og som en trussel for min familie og for meg, de deler skruppelløst historier fra hans tidligere forhold uten å sjekke fakta fordi det underbygger det inntrykket som allerede er etablert om ham. Dette er rasisme, skriver prinsessen.

– Vi har begge mottatt dødstrusler fordi vi er sammen og har ukentlig blitt fortalt at vi påfører skam på vårt folk og våre familier for å ha valgt hverandre, fortsetter hun og avslutter med en åpen kjærlighetserklæring:

– Sannheten er at jeg elsker hvordan han gir rom for meg som kvinne, lytter til mine meninger og er der for meg og jentene mine. Jeg elsker hvordan han deler sin kunnskap med verden.