Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg bunad fra Vest-Agder da hun tok imot barnetoget i Asker 17. mai på Skaugum. I konfirmasjonsgave får hun bunad fra Øst-Telemark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken

Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmerer seg lørdag i en bunad hun får i gave fra kongeparet. Bunaden kommer fra Øst-Telemark, der dronningen også har bunad fra.

Bunaden prinsessen skal ha på seg på konfirmasjonsdagen, er en rekonstruert kvinnedrakt fra Øst-Telemark slik de ble utformet i tidsrommet 1800–1850. Prinsessen har selv valgt ut delelementer til bunaden, opplyser Slottet.

Dronning Sonja har også tatt aktiv del i bunadsprosjektet sammen sitt 15 år gamle barnebarn. Hun har selv bunad fra Øst-Telemark.

Bunadene fra Øst-Telemark finnes i flere varianter, blant annet en variant med broderier som kalles prinsessemønster.

På 17. mai i år hadde prinsessen på seg bunad fra Vest-Agder, kronprinsesse Mette-Marits hjemfylke.

Kongelige gjester fra Sverige og Danmark

15 år gamle prinsesse Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Konfirmasjonsgudstjenesten holdes i Slottskapellet lørdag. Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, forretter.

Etter gudstjenesten holder kongeparet lunsj på Slottet.

Hele gjestelista til konfirmasjonen er ikke kjent, men det er bekreftet at både det danske og svenske kongehuset vil være representert.

Fra Sverige kommer kronprinsesse Victoria. Fra Danmark kommer kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres 13 år gamle sønn prins Christian, som nesten er jevngammel med Ingrid Alexandra.

Gratulasjonsprotokoll

I forbindelse med konfirmasjonsdagen får det norske folk mulighet til å gratulere prinsessen. Det blir lagt ut en gratulasjonsprotokoll på Slottet fredag. Her vil publikum kunne signere fra klokka 15 til 18.

De som ikke har anledning til å besøke Slottet i Oslo, har muligheten til å gratulere prinsessen på en protokoll på Kongehusets nettsider fra fredag til søndag.