Foto: Facundo Arrizabalaga / Pool Foto via AP / NTB scanpix
Del saken
Prins Harry sier han og hertuginne Meghan føler at de ikke hadde noe annet valg enn å gi opp sin kongelige posisjon og plikter.

I en tale til stiftelsen Sentebale søndag kveld snakket prinsen om avgjørelsen om at han og hertuginne Meghan skal tre seg tilbake fra fremste rekke i det britiske kongehuset.

– Jeg vil at dere skal høre sannheten fra meg, det jeg kan dele. Ikke som en prins eller hertug, men som Harry, den samme personen dere har sett vokse opp de siste 35 årene, men med et tydeligere perspektiv, sa prinsen ifølge Sky News.

Videre fortalte 35-åringen at han har følt på støtten han har mottatt gjennom årene, og at han så at Meghan ble tatt imot med åpne armer da han endelig fant den kjærligheten og lykken som han gjennom hele livet hadde håpet å finne.

– Jeg vet også at dere i løpet a disse årene har blitt så godt kjent med meg at dere vet at den kvinnen jeg valgte som mine kone, har de samme verdiene som meg, sa prisen.

Mange år med utfordringer

Videre fortalte han at beslutningen ekteparet har hatt ikke har vært lett, men at det var et resultat etter mange samtaler og mange år med utfordringer.

– Jeg vet at jeg ikke alltid har gjort ting rett, men når det gjelder dette, var det ikke noe annet alternativ, sa prins Harry, ifølge Sky News.

– Vårt håp var å kunne fortsette å tjene dronningen, samveldet og mine militære tilknytninger, men uten offentlig finansiering. Dessverre var ikke det mulig, forklarte prinsen for de oppmøtte.

Negativ oppmerksomhet

8. januar kunngjorde Meghan og Harry at de ønsker seg mer uavhengighet uten kongelige plikter, og at de vil veksle på å bo mellom Storbritannia og Canada. Årsaken er den voldsomme og til tider svært negative oppmerksomheten fra britisk presse.

Dronning Elizabeth ble ikke orientert om utspillet, men paret skal tidligere ha forsøkt å ha fått i stand et møte med henne om saken.

Meghan befinner seg nå i Canada sammen med parets åtte måneder gamle sønn Archie.

Fakta om prins Harry og hertuginne Meghan

* Prins Harry (født 15. september 1984) er yngste sønn av prins Charles og prinsesse Diana og bror til prins William. Han er den sjette i arvefølgen til den britiske tronen.

* I mai 2018 giftet han seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (født 4. august 1981). Ved bryllupet fikk de titlene hertug og hertuginne av Sussex.

* Sønnen Archie Harrison Mountbatten Windsor ble født 6. mai 2019.

* 8. januar kunngjorde hertugparet at de ønsker å tre tilbake som framstående medlemmer av den britiske kongefamilien og å bli økonomisk uavhengige, samt at de ønsker å bo delvis i Storbritannia og delvis i Nord-Amerika.

* Kunngjøringen vakte stor oppstandelse i Storbritannia og kom ifølge britiske medier uten at dronning Elizabeth, prins Charles eller prins William hadde blitt informert på forhånd. Britiske medier tok raskt i bruk ordet «megxit».

* Den 18. januar kunngjorde Buckingham Palace at det var utarbeidet en ny modell for parets rolle. De skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter» siden de ikke lenger er arbeidende medlemmer av kongefamilien. De beholder sine øvrige titler.

* Hertugparet har vært svært kritisk til britisk tabloidpresse som har skrevet mye om angivelig splid mellom brødrene William og Harry og deres ektefeller.