Illustrasjonsfoto. En kvinne med p-piller. Foto: AFP PHOTO/MYCHELE DANIAU
Del saken

En ny form for prevensjonspille for menn er blitt erklært trygt av forskere, etter nye tester av produktet på en gruppe menn. 

Pillen er det andre lovende prevensjonsmiddelet som tas oralt under utvikling for menn, og er en oppfølger til en krem som i skrivende stund blir klinisk testet. Dette er en stor milepæl, men det betyr ikke at leger rundt om i verden vil skrive ut resepter for dette i morgen. Faktisk kan det ta så mye som ti år før et slikt prevensjonsmiddel for menn er tilgjengelig på markedet. 

Forskere ved Los Angeles Biomed Research Institute og University of Washington er glade for å kunne rapportere at de har funnet at preparatet reduserer hormoner som produserer sperm, uten å desimere menns sexlyst. Dette rapporterer Daily Mail.

Hittil har menn hatt kun tre tilgjengelige valg for prevensjon; vasektomi, som innebærer at et stykke av sædlederen hos en mann kuttes for å oppnå sterilisering, kondomer og å «hoppe av i svingen». Særlig den siste metoden er svært upålitelig. 

Les også: Maten som gir deg et bedre sexliv

Etterlengtet

For kvinner har alternativene i lang tid vært flere, men ingen av dem er uten bivirkninger. Nesten alle former for prevensjon for kvinner virker forstyrrende på kvinnens naturlige hormonbalanse. 

Dermed er p-piller for menn en etterlengtet innovasjon, både for menn som vil ha kontroll over egen prevensjon, og for kvinner som er lei av å ha dette ansvaret alene. 

De siste årene har utviklingen fått momentum, etter at en krem til å smøres på ryggen og skuldrene ble lansert. Denne kremen er nå under klinisk testing, og det skal etter planen komme en konklusjon i 2022. 

Modifisert testosteron

Den aktuelle pillen, som er et preparat basert på stoffet 11-beta-MNTDC, en modifisert form for det mannlige kjønnshormonet testosteron, skal i teorien redusere spermproduksjonen hos brukeren, samtidig som den ivaretar normale testosteronnivåer i resten av kroppen. 

Forskerne ved Los Angeles Biomed Research Institute og University of Washington testet preparatet på 40 menn, hvorav 10 menn fikk placebopiller. Testene har vist at produktet kan redusere hormonproduksjonen ned til et nivå som under normale forhold ville ha blitt klassifisert som mangel på androgener. Mennene i testen tok en daglig dose på 200 mg eller 400 mg i 28 dager. 

Les også: Sexlivet etter en fødsel

Milde bivirkninger

Ved testens slutt hadde ingen av mennene sluttet å ta preparatet, men noen opplevde milde bivirkninger, som trøtthet, hodepiner og akne. Fem menn rapporterte at deres sexlyst var noe lavere, men alle fortsatte sitt sexliv som normalt likevel.

Selv om det vil ta mellom 60 og 90 dager på medikamentet før antallet spermier blir redusert, kan forskerne konstatere at preparatet effektivt hindrer produksjonen av to hormoner som må til for å produsere spermier. Likevel ønsker man ikke å konstatere at det fungerer riktig ennå, men konkluderer i alle fall med at det er trygt å bruke. 

– Trygg, reversibel prevensjon for menn bør være tilgjengelig om omtrent 10 år, sier Christina Wang, en av forskerne ved Los Angeles Biomed Research Institute.