Utsnitt fra maleri av Józef Chełmoński fra 1875. Skjermbilde.
Del saken

Forskere som har undersøkt skjelettet til Casimir Pulaski tror den berømte kavalerioffiseren fra den amerikanske uavhengighetskrigen kan ha vært kvinne, eller muligens intersex.

Forskerne fikk mulighet til å undersøke skjelettet i forbindelse med at en statue av Casimir i Georgia skulle fjernes. Beinrester fra generalen var oppbevart i en metallboks under statuen fra 1854, forteller The Guardian.

Charles Merbs, en rettsmedisinsk antropolog fra Arizona State University, jobbet med Dr Karen Burns fra University of Georgia og andre eksperter. Han konkluderer:

– Skjelettet var så kvinnelig som det er mulig å være.

Det er særlig formen på bekkenet som skiller menn fra kvinner. Pulaski`s bekken var svært kvinnelig. Men det har hersket noe usikkerhet om skjelettet faktisk er levningene etter Pulasiki, på grunn av manglende DNA. Men nå har forskerne klart å bekrefte at levningene faktisk er etter Casimir Pulaski.

Portrett av Pulaski, malt av Jan Styka

Pulaski medvirket blant annet i slaget ved Brandywine, hvor han sannsynligvis forhindret at general Washington ble tatt til fange. Han fikk deretter som oppgave å strømlinjeforme og forbedre det amerikanske kavaleriet, og stilte store krav om ressurser og effektiv trening.

Han ble dødelig såret under beleiringen av Savannah i 1799. Han beskrives av samtidige kilder som privat, intens, en ekte fighter og dyktig rytter. Han ble aldri gift og hadde ingen barn.

Pulaski, som ble sendt til USA med anbefalinger fra selveste Benjamin Franklin, blir sett på som en polsk-amerikansk helt, og æres hvert år med en egen parade i New York.

Her en film fra den åttiende paraden i 2017: