Foto: Pixabay
Del saken

Ernæringsspesialist hevder at et vegansk kosthold kan føre til lavere IQ. Særlig gravide bør spise kjøtt, fisk og egg.

Å være veganer er trendy, men kan føre til at neste generasjon får lavere IQ, hevder ernæringsekspert Dr. Emma Derbyshire. Årsaken er ifølge Daily Mail at plantebasert kosthold fører til mangel på kolin, et næringsstoff som er viktig for hjernens utvikling.

I 2017 skrev TV2 at kolin blant annet bidrar til at hjernefunksjon, hukommelse og syn fungerer som det skal:

«Gravide bør også være ekstra oppmerksomme på å få i seg mat med tilstrekkelig kolin. Dette kan ha betydning for barnets syn, orienteringsevne og hukommelse senere i livet.»

Les også: Professor: Rødt kjøtt og melk er sunt

Dr. Derbyshire advarer mot utilsiktede konsekvenser av å ikke spise kjøtt og meieriprodukter.

– Stadig sterkere bevis på hvor viktig kolin er gjør det essensielt at vi ikke overser dette i UK. Dette er viktigere enn noensinne på grunn av nye trender som går mot mer plantebasert kosthold, noe som kan ha stor innvirkning på inntaket av kolin.

– Vi risikerer at neste generasjon blir dummere. Plantebasert kosthold er flott for miljøet, men kan være skadelig for hjernens utvikling hos et foster.

Kolin produseres også i kroppen av leveren, men ikke i tilstrekkelige mengder. Omtrent 3,5 millioner briter lever som veganere, og stadig flere barn blir oppfostret på et plantebasert kosthold.

Les også: Sophie Elise går inn i skjønnhetsbransjen med «vegansk og etisk produsert» produkt