Photo by Universal History Archive/UIG/REX
Del saken

Lautrec var en fransk kunstner, han er kjent for sine plakater og at han gjorde kunsten praktisk. Han tok kunsten sin bort fra det lukkede rom og ut til mannen i gata. De hang på vegger og lyktestolper, og reklamerte for nattens forlystelsessteder.

På den tiden ble japansk kunst kjent i Europa, Lautrec lærte seg deres teknikk og ble en mester i fargelitografi. Komposisjonen i plakatene var dramatisk og lyrisk. Det var sterke farger, klart avgrensede flater og fast kontur. Lautrec lagde serier, hver enkelt var ikke tatt ut av en sammenheng, de var selvstendige, men er lett gjenkjennelig på formspråket.

Photo by Universal History Archive/UIG/REX

Henri de Toulouse-Lautrec ble født i 1864 og kom fra en aristokratisk familie. Foreldrene «bodde avskilt» som det het på den tiden. Faren levde herrens glade dager og var opptatt av sine lyster. Moren var en hjertegod kvinne, Henri omtalte henne som en «helgen». De hadde en avtale om at moren skulle oppdra gutten de første 16 årene, og deretter skulle faren overta.

Men Henri brakk beina i begynnelsene av tenårene og de sluttet å vokse. Mens kroppen utviklet seg, Lautrec hadde små korte barnebein og en voksen overkropp, han var også nærsynt og hadde en talefeil. Han hadde temperament og slo etter folk med stokken om de snakket om hans deformerte kropp.

Photo by Granger/REX

Lautrec begynte å tegne etter ulykken, men det var mer et tidsfordriv, og han så ikke for seg at han en dag kunne leve av sin kunst. I 1882 begynte han på Léon Bonnats atelier i Paris, og i 1883 hos Fernand Cormon. Der møtte han blant annet Vincent van Gogh, Auguste Renoir og Edgar Degas.

I 1886 endte han opp i Montmartre i Paris og tilbrakte sin tid på bordeller og andre steder med lettkledde kvinner. Der drakk han tungt og tegnet det løse natteliv. Men helsen holdt ikke lenge. Henri de Toulouse-Lautrec gikk bort i 1901 i en alder av 36 år.