Piemonte, vinmarkene bølger utover, Alpene i bakgrunnen. Pixabay
Del saken

Etter noen hyggelige men slitsomme dager i Nice gikk turen i sommer videre til Piemonte, nord i Italia.

Piemonte betyr ved foten av fjellet. Dette vakre området ligger på slettene med alpenes taggete topper i horisonten på klare dager.

Vi hadde leid et hus med svømmebasseng hos en vinprodusent like utenfor Calosso. Vi bodde altså bokstavelig talt midt i vinmarkene.

Den dagen vi ankom var det en lokal vinfestival i den lille landsbyen. For noen få euro fikk vi utdelt et vinglass, og overalt sto folk klare med smaksprøver av de fantastiske vinene fra området.

Solnedgang sett fra Calosso. Foto: EM

En vakker solnedgang rammet det hele inn, og den deilige feriefølelsen kunne føles helt ut i fingerspissene. En søt italiensk jente så at våre barn fikk smake på de ulike vinene ved å dyppe lillefingeren nedi glasset. Hun kom løpende etter oss med en flaske Moscato d’Asti og ropte:

Hun fant etterhvert søt vin til ungene! Foto: EM

– Dolce, per i bambini!

Det betyr noe «søtt for ungene». Moscato d’Asti er en søt, sprudlende vin med alkoholprosent omtrent som øl. Forøvrig et ypperlig følge til jordbær, og nå en personlig favoritt hos husstandens barn!

Huset vi hadde leid var enkelt men romslig, og svømmebassenget var kun for oss.  Det koster rundt 10.000 kroner for en uke å leie, god valuta for pengene.

Calosso ligger virkelig midt i smørøyet. Noen korte turer i bilen bringer deg til Barolo, Barbaresco, Alba, Asti og en rekke andre vakre landsbyer. En times kjøring unna så er du midt i Torino. Hvis man er opptatt av god mat og gode viner er dette et paradis.

Eget svømmebasseng er kjekt når man reiser med barn! Foto: Busso Piero

 

Men prosecco må du nok klare deg uten: På en bar i nærheten sto det et skilt som viser hvor stolte de er av sine lokale produkter:

Asti Spumante, SI – Prosecco, NO!

Barbaresco

Også kjøttet er lokalt. På en fabelaktig restaurant i vinbyen Barbaresco fikk vi smake vellagret kjøtt av typen Fassona. De store kjøttstykkene var utstilt i nedkjølte glasskap, perfekt modnet. En virkelig kulinarisk opplevelse. Brukbart vinutvalg også….

Fassona på tallerken. Foto EM

 

Selvsagt er det masse pasta. En lokal spesialitet er plin, som er små pastaputer med kjøttfyll. På nabogården fikk vi servert disse med en kjøttfarse av kanin, kalv og svin og diverse krydder. Tilbehøret var salviesmør med sitron. Enkelt, men fantastisk godt. Alt servert med egenprodusert vin.

Roen senker seg når man ferierer slik. De late dagene ved bassenget blir avbrutt av restaurantbesøk og korte utflukter. Med 40 graders varme ble tempoet skrudd ned enda et hakk.

Siden vi bodde på en vingård var det kun noen få meter å gå for vinsmaking. Sønnen i huset forklarte oss om vinproduksjon nå og tidligere. Han sa at hans bestefar omtrent gråt hvis en drue falt til bakken. Nå kutter de vekk opp mot 80-90 prosent av druene for å skape konsentrert smak og kvalitetsviner.

De lagde ikke slike viner før, sa han. Den gangen var vin noe man drakk av nødvendighet, ikke for å nyte.

Når man ser utover det ubeskrivelig vakre kulturlandskapet er det med en viss nostalgi og en følelse av vedmod. Europa har så mye å være stolt av. Er vi i ferd med å rasere alt?

Bare noen mil unna vant Hannibal knusende seire over de romerske legionene. Men Roma reiste seg. Til slutt endte det uansett i kollaps. Spørsmålet man stiller seg når man besøker dette paradiset er: Kan Europa reise seg denne gangen?

Jeg tviler, men håper i det lengste. Vår kulturarv fortjener det. I mellomtiden koser jeg meg med italiensk spekemat og ost, og en fantastisk rødvin fra Barbaresco.