Pepperbiff av mørbrad med sursøt paprika og peppersaus
Del saken

Mitt første kulinariske minne var når min far var utplassert som flyger i Seattle, USA. Jeg var seks år gammel og ble tatt med på Angus Steak House.

Der fikk jeg servert pepperbiff. Fra den dagen måtte min far fortvilet spørre samtlige kokker om de kunne lage pepperbiff til «drittungen», hver gang jeg var med ham utenlands på jobb i SAS.

Det medførte noen sure kokketryner i Nice etc. Men pepperbiff fikk jeg. Dessverre smakte det aldri like godt som den første gangen…

Uansett: Pepperbiff er en litt sånn «harry» rett som man nå for tiden bare finner på menyen i Syden, ved siden av rekecocktailen. Jeg er jo en harrytass fra Skjetten, så hvorfor ikke lage pepperbiffen selv?

Du trenger:
1 biff pr. person (jeg brukte mørbrad, men bruk gjerne indrefilêt)
Masse pepper
Salt
Smør og olje til steking
Sitronsaft

2 paprika
1 rødløk
1 ss sukker (helst brunt)
Litt olivenolje
1 ss vinedikk
Salt & Pepper

Saus:
1 ss grønn pepper (på glass)
1 pakke Jacobs oksekraft (eller tilsvarende)
4 ss Crème Fraîche
1 dl kremfløte
1 ss Dijon-sennep
1 ts salt
Evt litt sitronsaft

Start med å ta biffene ut av kjøleskapet. Tørk de godt med husholdningspapir, og gni de inn med mengder av nykvernet sort pepper. Sett til side i romtemperatur.

Vask skallet på potetene godt, stikk mange hull med en gaffel. Pakk inn potetene i aluminiumsfolie, sett de på en rist midt i ovne på 220 grader varmluft. De er klare på en times tid, litt avhengig av størrelsen.

Kutt deretter paprika og løk i strimler, varm opp olje, eddik og sukker i en stekepanne på medium temperatur til sukkeret har smeltet, rør med en tresleiv e.l. for å fremskynde prosessen. Ha i grønnsakene, når de begynner å sissle kan du skru ned til medium/lav temperatur. Det skal putres, ikke stekes.

Så starter du med sausen. Del pepperkornene i to, kok disse i en blanding av rømme og fløte på lav temperatur til det tykner. Tilsett oksekraften. La det putre i en halvtimes tid. Rør inn sennep, smak til med salt og juster med litt nykvernet sort pepper. Jeg liker å tilsette en sprut med sitronsaft. Sett på absolutt laveste temperatur, rør innimellom.

Når potetene er ferdig steker vi biffene. Ha olje i en panne, varm opp til den er glovarm. Brun biffene litt over ett minutt på hver side, husk å salte. Ha i en gedigen spiseskje med smør og skru ned temperaturen til nesten minimum. La smøret smelte til det blir brunt, tilsett en god sprut sitronsaft og øs over det smeltete smøret slik at biffene blir bakt i smør. (Hold stekepannen på skrå for å «få tak i» smøret). Snu jevnlig, fortsett til biffene er riktig stekt.

Ta ut biffene og legg de på et fat. Kok ut pannen med litt vann eller en skvett rødvin, tilsett sjyen til peppersausen og bland sammen.
Smak til grønnsakene med salt, pepper, mer sukker eller evt. en sprut sitronsaft.

Servering:
Server biffene med saus og grønnsaker på tallerken og bakt potet ved siden av, som kun trenger salt og godt smør eller Crème Fraîche.

Vintips:
Spar vinen til en annen dag. En pepperbiff skal nytes med en iskald øl.

God appetitt!