Illustrasjonsbilde. Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha på vei fra flyet etter besøket i New York. Märtha med pelsjakke. Foto: NTB / Scanpix
Del saken

Pelsmotstanden i Norge er stor og Stortinget har vedtatt å legge ned norsk pelsdrift. 

Men er det slik at vi nå skal kvitte oss med oldemors gamle mink? 

Ja, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, til Melk & Honning

Bidrar til pelsmote 

Et av argumentene Efskind tar fram er at bruk av pels bidrar til pelsmote. 

– Det kan bidra til å skape mote. Vintagepels solgt i bruktbutikker har tidligere vært trendsettende, og da er det vanskelig å skille på den gamle pelsen og pels som er kjøpt ny. Å bruke vintagepels bidrar til å bryte ned skillet mellom hva som er greit og ikke, og her har alle et ansvar for hva de signaliserer, sier Efskind til Melk & Honning.

Hvordan denne balansen holdes i sjakk med fuskepels, sier hun lite om. 

Seniorforsker Ingun Grimstad Klepp og NICE Fashion redaktør Tone Skårdal Tobiasson, forfattere av kommentaren «Gi den gamle pelskåpen amnesti», mener at det er sløsing av ressurser å ikke bruke den gamle pelskåpen. 

– Dersom unge trendsettere kaster seg over gamle pelser, får de nok også frem sitt budskap om at pelsen er gammel. Det er også signaleffekt i å kaste eller brenne noe som er fullt brukbart. 

Ergo, å kaste noe fullt brukbart er en dårlig forbrukertrend. 

Miljø versus dyrevelferd 

At dyr ikke skal plages i bur er en «no-brainer» for dyrerettforkjempere, men balansen mellom ekskludering av naturlige produkter og det økte forbruket av plast synes ikke å være helt på plass. 

Ifølge Klepp og Tobiasson er plast trolig det største dyrevelferdsproblemet vi står overfor i dag. De peker både på marin forsøpling og på spredning av mikroplast som store utfordringer. 

Å forby allerede eksisterende pelsprodukter for å gjøre plass til større plastforbruk synes ikke å være helt gjennomtenkt. Det er på ingen måte slik at de ønsker å sette dyrevelferd opp mot miljøutfordringer, men påpeker at vi har et vakuum når det gjelder å diskutere bedre ressursutnyttelse. 

På spørsmål om den gamle pelsen skal kastes til fordel for en syntetisk jakke med kortere levetid svarer Efskind at både miljø og dyrevern er viktig, men at hun ikke ønsker å sette sakene opp mot hverandre og anbefaler heller å sette ned forbruket. 

Hvordan forbruket skal settes ned ved å kaste kvalitetsprodukter til fordel for nye klær med kortere levetid svarer hun ikke på.