Velkommen til Syndens by Pattaya. Skjermbilde Youtube.
Del saken

Hva er det som gjør at tusenvis av nordmenn blir forelsket i sexbyen Pattaya?

For 10 år siden var jeg jevnlig på besøk i Pattaya da jeg bodde i Bangkok, Thailand. Etter å ha blitt forurenset av eksoslufta i millionbyen, var det greit å ta seg et par dager eller en hel uke i Pattaya hvor der var fine strender og topp uteliv.

Men trangen av å reise til Pattaya forsvant med årene ettersom jeg oppdaget andre steder i Sør-øst Asia. Steder som ikke var oversvømt av turister. Thailand har flere steder som er lik Pattaya, bare i en mindre utgave. Reiser man til nabolandene Kambodsja og Laos er det heller ingenting som mangler for en avslappende ferie. Og litt lenger borte finner man fantastiske alternativer i Indonesia eller Vietnam.

 

30 år yngre kjæreste

Derfor var det på sin plass å utforske byen på ny, så jeg brukte 10 dager (10 år etter sist besøk) der jeg fikk føle på nattelivet og forandringene.

Det første som slo meg etter tilbakekomsten var størrelsen. Etter mange år med sterk tilstrømning av turister var alt blitt større. Bygningene, restaurantene, butikksentere, barene…alt var blitt dobbelt så stort.

Men hadde det blitt et villere sted enn for ti år siden? Var reisesekildringene fra etablerte norske medier om syndens by riktige?

Første stedet jeg ville teste ut var den mye omtalte Kåres partybar, et samlingssted for nordmenn ved spesielle anledninger som for eksempel landskamper, 17.mai-feiring osv. Det var gått ti år siden sist besøk og baren levde fremdeles i beste velgående.

Her kom jeg i kontakt med en del nordmenn, de fleste var pensjonister og levde livets glade dager. Det var ikke et surt ansikt å se.

Da jeg satt meg ned i baren kom jeg i kontakt med en person fra Drammen. Han var blitt over 60 år og pensjonist. Han hadde kjøpt hus i Pattaya og hadde solgt alt han eide i Norge for å leve fulltid i 30 pluss. En ung og vakker jente på 25 klappet han på ryggen. Jeg spurte om han savnet Norge.

– Nei, overhodet ikke, sa han selvsikkert med et stort glis.

Svaret hadde jeg hørt utallige ganger før fra andre nordmenn. Det er som å slå på en repeat-knapp hver gang. Gleden til Thailand og livet er alltid den samme, uansett om de man møter er ung eller gammel.

To lokale jenter på byen i Pattaya. Skjermbilde Youtube.

 

Bitter eks-kone

Videre fortalte han meg at han var skilt og at han ønsket å flytte til Pattaya fordi byen gjorde at han følte seg ung.

– Jeg følte meg ung igjen da jeg kom hit. Alle var hyggelige og det var enkelt å skaffe seg nye venner og prate med folk. Varmen var også et stort pluss.

Han hadde en ung thai-kjæreste nå (hun som satt ved siden av han og klappet han på ryggen). Eks-kona satt i Norge og hadde fått mer enn det hun hadde krav på etter skilsmissen, men han fortalte at hun ikke var fornøyd og at hun var bitter.

Smilet og latteren satt løst. Han virket lykkelig, som resten av de andre nordmennene som koste seg i baren og så skiskyting på NRK på de forskjellige TV-ene. Jentene som jobbet serverte kalde drinker og manglet aldri et smil.

Det var andre barer i nærheten. Jeg var omringet av musikk og glade mennesker. Noen jenter danset på bardisken, mens andre spilte spill med kundene. Det var også norske kvinner ved baren. Også de hygget seg og ble tatt godt vare på av de smilende barjentene. Det var en god og fin stemning, en stemning som var lik den for ti år siden. De dystre og negative reiseskildringene fra VG og Dagbladet stemte ikke med mitt bilde av byen. Ikke i det hele tatt.

 

Kan tjene en norsk månedslønn

Etter mange år i Thailand har jeg lært meg å kjenne kulturen og de smilende thai-jentene. Mange i Norge har spurt meg om de virkelig er lykkelige når de smiler og server drinker som «barjenter»,  eller om de blir tvunget til å selge seg selv.

Som de fleste andre steder, også i Norge, selger man seg selv fordi man er litt for glad i penger. Eller fordi man er fattig og trenger å forsørge familien. Slik er det også her.

I Pattaya er salg av sex blitt stor forretning og jenter over hele Thailand reiser hit for å tjene penger. En jente som jobbet i en av de mest populære Go-Go barene fortalte meg at hun kunne tjene cirka 100 000 thailandske bath i måneden. Noe som tilsvarer rundt 25 000 norske kroner.

En slik «lønn» er vanskelig å toppe, selv for leger og advokater i landet. Derfor er dette et yrke som gjør at man kan kjøpe seg status. I fattige landsbyer der disse jentene som oftest kommer fra, er det status å komme tilbake på besøk som en rik jente. Hvordan man blir rik er som regel aldri et tema. De får respekt på en måte som er vanskelig å forstå for nordmenn. Derfor er det også veldig vanlig at jenter i Thailand er glade når de jobber som «barjenter».

 

Sex med 300 menn

Men det finnes også de som blir utnyttet. De som er mindre «street smart» og som nærmest jobber som slaver på forskjellige barer. En by som Pattaya har mange personer som leter etter enkle offer de kan utnytte til sin egen fordel, og som ellers i samfunnet blir disse spist opp levende av rå og kyniske eiere av store og populære barer.

Jeg kom i kontakt med en jente som var 21 år gammel. Hun hadde bodd i Pattaya i ett år. Da hun først kom til «syndens by» fikk hun jobb i en av de mest populære barene ved Soi 6 (kjent bargate i Pattaya). Hun sa at hun kunne ha opp mot 5 kunder per dag. I andre etasje var det «soverom» som ble brukt til sex.

Hun kom alene til byen og uten venner. Da hun fikk jobb var det aldri et alternativ å si nei til kunder som ville ha sex.

– Jeg har hatt sex med kanskje to eller tre hundre menn.

Kundene var ofte fra Norge mintes hun. Hun likte nordmenn, de var hyggelige og ikke som afrikanere eller arabere. Kundene som var fra muslimske land ville hun aldri mer ha sex med, siden de ofte var voldelige.

Etter å blitt kjent med byen og fått nye venner valgte hun å slutte i baren og heller jobbe som «freelancer» på Internett.

– Nå har jeg det bedre. Pattaya er annerledes for meg nå og jeg kan ha friheten til å ha sex med hvem jeg vil etter å ha møtt kunder via Internett. Jeg kan også forsørge familien min, fortalte hun.

 

– Ingen oppsøker meg på byen i Norge

Sex er over alt. Det er dette folk flest forbinder med Pattaya og du skal ikke gå lenge på gata før noen kommer opp til deg og spør deg om du vil «ha det gøy». Den største forskjellen for meg var ikke at byen var blitt større eller at damene hadde blitt flere. Men det kom som et lite sjokk var at unge hvite menn hadde blitt flere.

Jeg kom i kontakt med flere av de, både fra Norge og ellers i Nord-Europa. De var i Thailand for å ha det gøy, men også for den lette tilgangen til sex.

Det var yngre hvite menn på tur til Pattaya også for ti år siden, men ikke i like stor skala og heller ikke i store vennegrupper. Det virket som om Thailand hadde lokket til seg de samme unge turistene som for ti år siden ville valgt Ibiza eller en gresk øy som feriedestinasjon.

En ung norsk mann i 20-årene jeg kom i kontakt med sa at han dro til Thailand flere ganger i året fordi det var lett å bli kjent med folk og at han kunne møte jenter for sex.

– Jeg kan dra på byen i Norge og en dame vil aldri oppsøke eller snakke med meg, men i Thailand er det jentene som oppsøker meg, sa han.

Pattaya er sjelden kjedelig. Skjermbilde Youtube.

For meg er det ikke rart at sexhungrige nordmenn velger denne destinasjonen hvis de skal på tur, ung eller gammel. Byen har alt en mann ønsker. Kvinner, strender og alkohol i billige omgivelser.

Det stygge ryktet til Pattaya kan være litt fortjent, men det er ikke uten grunn at folk returnerer gang på gang. Er det på grunn av samfunnet vi har skapt i Norge? Eller er det fordi menn tenker mer på sex enn før? Ikke vet jeg.

Det var uansett hyggelig å være tilbake.