Røykelaks kan brukes til mye rart! Pixabay.
Del saken

Dette er en billig, superenkel men allikevel elegant rett som jeg har lagd siden studiedagene. Røykelaks av god kvalitet kan selvsagt nytes med enkel eggerøre, godt brød og en klatt rømme. Men noen ganger er det greit å variere.

Dette er en «slumsete» oppskrift, målene gir en antydning men smak til selv. Det blir som regel bra uansett.

200 gram røykelaks av god kvalitet
En sjallottløk evt. en halv liten rødløk, finhakket
En vårløk, kuttet i tynne skiver
Fløte, ca 1,5 dl
Sitron
Cognac eller litt hvitvin
Smør
Salt og pepper
Pasta, ca 500 gr tagliatelle


Start med å kutte røykelaksen i småbiter – ikke for små, ca 0,5*0,5 cm. Del resultatet i to hauger, hvor du sparer de fineste bitene til garnityr (resten skal i sausen).

Smelt en god klatt smør i en liten kjele. Tilsett halvparten av røykelaksen og finhakket løk, la det surre til røykelaksen har skiftet farge. Vær raus med pepperkverna, men forsiktig med saltet siden røykelaksen er veldig salt.

Kok ut panna med to-tre centiliter billig Cognac, evt. en skvett tørr hvitvin. Hvis du hverken har Cognac eller hvitvin kan du fint lage denne retten uten.
Tilsett fløten, la det putre men ikke koke i fem-seks minutter til fløten tykner.
I mellomtiden koker du pasta etter anvisning på pakken. Bare vær helt sikker på at sausen er ferdig før pastaen er klar! Sausen kan stå noen minutter, det kan ikke pastaen.


Kutt opp en vårløk i fine skiver. Når fløten er tyknet moser du sausen i en blender eller med en stavmikser. Smak til med en spiseskje sitronjuice, nykvernet sort pepper og evt salt. Hell ut vannet fra pastaen når den er klar, bland sammen med en spiseskje smør. Tilsett så sausen og bland godt. Server i skåler, strø over resten av røykelaksen og vårløken, avslutt med noen drag med pepperkverna. NB: Dette er ikke en pastarett hvor parmesan hører hjemme, men du gjør selvsagt akkurat som du vil.

Server umiddelbart, denne retten må spises med en gang.

Retten passer godt som en kjapp og billig hverdagsmiddag, men kan også være en elegant forrett i helgens middagsselskap.

God apetitt!