Stadig flere steder blir cannabis til medisinsk bruk legalisert. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Pasienter med smerter, angst eller depresjon, tok mindre medisiner og ble flinkere til å løse oppgaver når de hadde brukt medisinsk cannabis i tre måneder, konkluderte en studie fra Harvard University i 2018, som ble omtalt av forskning.no.

Forsøksleder Staci Gruber og kollegene skriver at funnene «gir sterk evidens for at behandling med medisinsk cannabis kan normalisere hjerneaktiviteten». Endringene finner de særlig i et område i hjernen som blant annet er knyttet til læring, oppmerksomhet og følelser: cingulate cortex.

– Ved første besøk så vi nesten ingen aktivitet her. Etter tre måneders behandling med medisinsk cannabis så vi betydelig aktivitet. Noe må ha skjedd. Etter behandling minnet aktiviteten om det vi finner hos friske personer, forteller Gruber, som er førsteamanuensis i psykiatri ved McLean Hospital ved Harvard Medical School.

Problemet er at vi vet utrolig lite om hvorvidt, hvorfor eller hvordan medisinsk cannabis virker. Derfor må forskerne gjette seg til hvorfor de ser helt annerledes resultater enn i tidligere studier. Noe tyder på at virkestoffet THC, stoffet som gir rusen, ikke bare er ufarlig for eldre mennesker, men faktisk kan gjenskape tapte funksjoner i hjernen.

Flere studier på vei

Staci Gruber melder at forskerne allerede er i gang med andre studier. Blant annet skal man analysere effekten på smertepasienter, samt pasienter med angst, depresjoner og andre mentale lidelser. Målet er å følge deltakerne på medisinsk cannabis i opptil to år.

I Danmark er det en forsøksordning som skal vare i fire år. Fire pasientgrupper skal bruke cannabis som medisin i fire år.