Illustrasjonsfoto: Uwe Umstatter/imageBROKER/REX
Del saken

Parterapeut Bente Træen gir råd til en som er lei av sin partner, fordi vedkommende er en tøffel. 

Hva skal man ta stilling til før man bestemmer seg for å gå fra partneren sin? Træen svarer spørsmålsstilleren i et innlegg i Dagbladet, og vedgår at det ikke er mange som tenner på en tøffel.

– For en tøffel oppfattes som å være uten egen vilje, og en person som alltid er enig med sistnevnte taler. Tøffelen er slik en særdeles utydelig person. Hvem er han eller hun, egentlig? Man aner ikke hvem vedkommende er, hva som bor i ham eller henne, og etter hvert lengter den andre etter at hun eller han skal bli tydelig, skriver parterapeuten. 

– Vi trenger alle en å bryne oss på, en å lære av, og gjøre nye erfaringer med. Når det ikke skjer, oppstår ingen lidenskap og spenning, og selvfølgelig er det usexy.

Les også: Ni av ti unge briter: Livet er meningsløst

Se deg tilbake

Træen skriver at om man kaller partneren sin for en tøffel, så er det egentlig en ganske nedlatende holdning til ham eller henne, og at man bør granske fortiden sin, og finne ut av hva man engang falt for til å begynne med. Hun anbefaler å få svar få påfølgende spørsmål: Hva var det som tiltrakk deg til vedkommende? Hva var det du falt for? Hvilke kvaliteter var det han eller hun hadde, som du trengte den gang? Hvilke behov dekket partneren din hos deg? Og, har partneren din forandret seg i løpet av den tiden dere har vært sammen?

– Men det er like viktig at du retter søkelyset på deg selv. Hvordan har du forandret deg? Har du beveget deg til et nytt mentalt sted, eller er du på mange måter lik deg selv nå som da? Tror du at du trenger noe annet i dag enn du gjorde da dere traff hverandre? Behovene våre endres over livsløpet, og det er ikke sikkert du trenger det samme i dag som du gjorde den gang du valgte din «Kjell-Simen», skriver Træen.