Det lønner seg for unge bonoboer å klamre seg til moren så lenge som mulig, hvis de vil lykkes i sexlivet. Foto: Shutterstock
Del saken

Bobobo-mødre med høy status i stammen bruker en spesiell metode for å spre sine gener: De hjelper sønnene med å lykkes i sexlivet.

Dette anses som en del av foreldrerollen for bonobo-mødrene, og analyser viser at det lønner seg: Mannlige bonoboer som lever sammen med mødrene har tre ganger så stor sjanse til å produsere avkom sammenlignet med de som lever uten en mor tilgjengelig.

Martin Surbeck fra Max Planck institutt for evolusjonær antropoligi i Leipzig har studert primater, og sier til The Guardian:

– Vi ville se om mødrenes opptreden forandret oddsen for sønnenes suksess, og det gjør det. Mødrene har sterk innvirkning på hvor mange barnebarn de ender opp med.

Holder vakt

Bonobo-mødrene gjør alt for å skaffe sønnene et fortrinn. De leder sønnene til grupper av kjønnsmodne bonoboer og holder vakt under akten slik at ingen andre mannlige bonoboer skal blande seg inn.

Det er også eksempler på at mødrene aktivt forstyrrer andre som er i ferd med å formere seg, ved å fysisk skille turtelduene med makt, slik at sønnene kan ta over.

Fenomenet er spesielt for bonoboer, og man finner ikke noe lignende blant f.eks. sjimpanser. Faktisk har mannlige sjimpanser som lever med sin mor mindre sjanse til å få avkom enn de som ikke lever med sin mor.

Vellykket strategi

Ifølge Surbeck er det liten tvil om at bonobo-mødrene har funnet en vinnende strategi. Ved å gjøre en ekstra innsats for sine sønner, kan de spre sine gener uten å måtte gå gjennom flere slitsomme svangerskap selv.