Oxford University. Pixabay. Foto: MichaelDBeckwith
Del saken

Hundrevis av studenter ved Oxford University har skrevet under et krav om at professor emeritius John Finnis skal miste retten til å undervise. Bakgrunnen er at han lenge har vist ekstremt diskriminerende synspunkter mot mange grupper av undertrykte grupper, inkludert det såkalte LHBT+ samfunnet.

Finnis (78), som er professor emeritus i jus og juridisk filosofi avviser studentenes påstander, og nekter for at han noensinne har skrevet noe som kan betegnes som «fobisk».

I hans Collected Essays, utgitt i 2011, er det inkludert en sitasjon fra en publikasjon fra 1994 hvor det står at «homoseksualitet aldri er et gyldig, menneskelig akseptabelt valg eller levemåte (…) ødeleggende for menneskers karakter og forhold (…) behandler menneskelig seksuell kapasitet på en måte som er dypt fiendtlig til selvforståelsen til de som er villige til å forplikte seg til reelle ekteskap».

Migrasjon er et annet tema Finnis har tatt opp. I en publikasjon fra 2009 skrev han: «Europeiske stater i starten av det 21. århundre beveger seg i en retning av demografisk og kulturelt forfall (…) folkeforflytninger og folkeutskiftninger fungerer er kolonisering i revers». Han advarer om kommende «etnisk og religiøst elendighet og hat, blodbad og politisk paralyse».

Studentene mener at universitetet ikke bør tvinge studentene til å bli undervist av professorer som har «diskriminerende synspunkter» og som «promoterer hat» mot enkelte av sine studenter.

Finnis sier til Oxford Student:
– Jeg står for alt jeg har skrevet. Det finnes ikke en eneste fobisk setning. Mitt essay fra 1994 promoterer klassisk og rent filosofisk morals kritikk av alle former for seksuelle handlinger utenfor ekteskapet, og har blitt republisert mange ganger.

Man bør merke seg Finnis har vært katolikk siden 1962, og har vært rådgiver for både Vatikanet og den nylig utnevnte US Supreme Court Justice Neil Gorsuch. Det er altså nokså naturlig ut fra hans livssyn at han ikke er særlig begeistret for sex utenfor rammen av et ekteskap.

En talsmann for universitetet uttaler:
– Universitetet i Oxford (…) tolererer ikke trakassering av individer uansett av hvilken grunn, inkludert seksuell legning. Men universitetets holdning er at også akademisk frihet og ytringsfrihet skal beskyttes, så lenge man ikke krenker andres verdighet. All undervisning ved Oxford, inkludert Juridisk Fakultet, blir utført i henhold til disse prinsipper.