Finnes det liv der ute? Er det en trussel for vår eksistens? Pixabay. Foto: lumina_obscura
Del saken

Med uendelig milliarder galakser der ute burde sannsynligheten for at det finnes intelligent liv der ute være ganske høy. Men allikevel har vi aldri funnet bevis på liv noe annet sted enn på vår lille klode.

Det såkalte Fermi–paradokset stiller spørsmålet: Hvorfor finner vi ingen romvesener hvis verdensrommet egentlig burde være fulle av de? En norsk forsker ved Oxford har nylig lagt frem en teori som minner mer om science fiction, skriver VG+.

Dr. Anders Sandbergs teori kan på norsk oversettes til Estivasjonsteorien. Estivasjon er en betegnelse for når dyr går i dvale på grunn av varme eller tørke, mens hibernering er en dvale dyr gjennomfører i vintermånedene i kraftig kulde.

Bakgrunnen for teorien er at romvesene på denne måten kan maksimere datakraften sin. For jo kaldere det er, jo mer datakraft kan de ifølge teorien få.

Enkelt forskere håper fortsatt å finne spor av liv på Mars.

Dark Forest – en mørkere teori
En annen interessant (men mer skremmende) teori er den såkalte Dark Forest–hypotesen. Den er i korte trekk slik:

– Alle livsformer ønsker overlevelse
– Man vet ikke om andre livsformer er eller kan utvikle seg til å bli en eksistensiell trussel
– Det tryggeste er derfor å utrydde alle primitive livsformer man finner, før de utvikler seg nok teknologisk slik at de kan utrydde oss
–Treffer vi på en mer avansert sivilisasjon, så er vi fortapte

Vitenskapsmannen David Brin er en av de som har pekt på dette som en mulig forklaring på manglende oppdagelser av romvesener. Dette er blant annet bakteppet for boken Dark Forest, bok 2 i den fabelaktige science fiction–triologien Remembrance of Earth´s Past skrevet av kinesiske Cixin Liu, som jeg på det aller sterkeste kan anbefale.

Men dette er selvsagt også bare ren spekulasjon. Vi får vel håpe at dr. Sandberg har rett og Cixin Liu tar feil. For om trillioner av år er vårt solsystem historie uansett.