Foto: Ken McKay/ITV/REX
Del saken

Er vi blitt et samfunn som stigmatiserer overvekt og mener at det alltid er individets feil? 

A-Magasinet fokuserer i en artikkel på folk som med en mer skjult variant: Overspisingslidelse, eller BED (binge eating disorder). Dette er en mer ukjent lidelse enn bulimi og anoreksi, og har havnet i kategorien «uspesifiserte spiseforstyrrelser».

«De tenker på mat hele tiden og spiser til de blir dårlige. Det synes ikke på dem at de er syke, og diagnosen eksisterer ikke i Norge.»

Det finnes få harde fakta og lite tallmateriale. Men da journalistene ba om historier på sosiale medier fikk de stor respons: De fikk høre om årelang mobbing, mislykkede slankekurer, manglende behandlingstilbud og selvforakt.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Fettvalker er ikke kurver

Ingen egen diagnose i Norge

Overspisingslidelse har vært en egen diagnose i USA siden 2013, under navnet BED (Binge eating disorder). I Norge vil den først bli tatt inn nå når ICD11, som er diagnosesystemet vi bruker, blir revidert.
– Uten en diagnose blir ikke lidelsen prioritert i helsevesenet, og det blir vanskeligere å bli henvist videre og få hjelp, sier Øyvind Rø, professor i medisin ved Universitetet i Oslo.
Han mener at overspiserne ofte har falt mellom flere stoler.

– Det er masse behandlingstilbud for overvekt og fedme. Heldigvis ser vi nå en utvikling mot å ta mer hensyn til det psykologiske.

Les også: Overvektige mennesker er en klimatrussel

Brutalt stigma

Mona Larsen er en av dem som fikk høre at det bare var å ta seg sammen.

Nå jobber hun aktivt for at andre skal få et tilbud. Det handler ikke om å ta seg sammen. Det handler om å få riktig behandling for årsakene til overspising og hjelp til å bli kvitt skamfølelsen.

– Uansett hvem jeg snakker for, er det noen som kjenner seg igjen. Vi tror jo selv at vi bare er late og burde spist annerledes. Stigmaet er så brutalt. Men det er faktisk livsfarlig det vi driver med.

Trine Tetlie Eik-Nes er førsteamanuensis ved NTNU. Hun er med på å bygge opp et behandlingstilbud i Trongheim for overspising som både forholder seg til det ernæringsmessige og det psykologiske.

– Fedme er svært stigmatisert, og holdningen både i samfunnet og helsevesenet er at overvekt er individets feil. Vi sier ikke til anorektikere: Ta deg sammen og spis mer.

Men hva er forskjellen på en «vanlig overvektig» og en overspiser?

Eik-Nes peker på det psykologiske aspektet: «Tjukkasen» er matglad og spiser for mye kjøttkaker fordi det er godt. Mens overspiserne ofte har erfaringer som gjør at de regulerer følelser med mat.  60 prosent har negative barndomsopplevelser eller traumer.

Skammen disse menneskene føler er illustrert ved noen innsendte historier. Vi gjengir et kort eksempel her:

– I seks år har jeg skjult for mannen min hvordan jeg har det. At jeg stadig gjemmer unna smågodt og smugspiser når han ikke er hjemme. Gjemmer godtepapiret inni doruller så han ikke skal finne det. Men nå, når jeg skal fortelle det til alle, måtte jeg jo fortelle ham sannheten. Jeg grudde meg, men bare gjorde det. Han er verdens fineste mann og satte pris på at jeg var ærlig. Men det er bare han som vet.