Å overtenke kan føles som å drukne i sine egne tanker. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

– Overtenking går ut på at man bruker mye tid og energi på ting du ikke får gjort noe med. Det er ubetydeligheter som kan utvikle seg til å bli bekymringer. Det er som å ha fylleangst uten at du har vært på fylla.

Dette sier coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK. Hun understreker at det finnes både positive og negative måter å overtenke på. Men dessverre er det ofte den negative varianten som får mest plass. Å kverne på de samme tankene om og om igjen er rett og slett unødig grubling om fortiden og bekymring for fremtiden. Dette kan forsterke psykiske problemer:

– Veldig ofte når man overtenker har man en tendens til å rette det innover mot seg selv. Og slike tanker har ofte liten hensikt. Jeg pleier å si at det er som å sitte i en gyngestol – det gir deg noe å gjøre, men du kommer ingen vei. Du diskuterer bare med deg selv, og du vil alltid få de samme svarene, dermed er det ikke konstruktivt, sier Otterstad.

Psykolog Torkel Berge mener slik kverning av tanker kan forsterke psykiske vansker og redusere livskvaliteten. Resultatet kan bli depresjoner:

– Deprimerte personer tenker om og om igjen på hvor dårlig de føler seg, hvor lite energi de har, og hvor lite motivert de er til å gjøre noe. En vanlig antakelse er at de kan løse problemer ved å tenke mye på dem, sier Berge til KK.

Endring krever trening

Otterstad sier det kan være vanskelig å kvitte seg med dårlige tankemønstre, siden mye av tankevirksomheten er ubevisst. Men hun har tre gode råd:

  1. Erkjennelse: Først må du bli bevisst på om, og når, du overtenker.
  2. Motivasjon: Det er vanskelig å endre på tankemønstrene dine hvis du ikke har lyst til å endre dem.
  3. Stopp deg selv når du overtenker. Dette krever øving, og du kan ikke forvente at det er gjort på et kvarter. Dersom du synes det er vanskelig å gjøre dette på egenhånd anbefaler Otterstad at du oppsøker profesjonell hjelp.

Ønsker du flere tips for å redusere overtenking, kan du lese mer hos HackSpirit.