Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
Del saken

Føler du deg tiltaksløs, slapp og engstelig? Har du pådratt deg «muffinmage»? Er du mann og har fått såkalte «manboobs»? Da kan du være østrogendominant. 

TV-Helse skriver at man tidligere har gitt østrogenmangel skylden for overgangsplager hos kvinner. I dag mener forskerne noe helt annet. Kvinner fortsetter nemlig å produsere østrogen i fettvev og binyrer livet ut. Sjansen for å gå tom for østrogen er nær sagt ikke-eksisterende. Østrogennivåene synker selvsagt drastisk ved overgangsalderen, men det det gjør også testosteron- og progesteronnivåene, og de synker mer, og ved overvekt omdannes testosteron til østrogen. 

Les også: Svensk studie: Søvnmangel kan skade hjernen

Begge kjønn eksponert

For menn kan østrogendominans gi seg til kjenne med «ølmage» når de har passert 40. Denne ubalansen kan bidra sterkt til å utvikle en godartet svulst i prostata. Legene Roald Strand og Fedon Lindberg hevder at begge kjønn i altfor stor grad eksponeres for østrogener mens de tømmes for progesteron og testosteron. Likevel er det spesielt kvinner som trener hardt eller stresser mye som oftest sliter med dette problemet.

– Kvinner som trener hardt eller stresser, har få eggløsninger og få graviditeter. Det gir en underproduksjon av progesteron mens østrogentoget går for fullt.  Om kvinnen i tillegg bruker P-piller, spiser et karbohydratrikt kosthold og glir over til andre østrogenpreparater når de kommer i overgangsalderen, så er de helt klart i østrogendominans, forklarer Roald Strand.

– Hvis du har mye fett i kroppen, så finnes det et enzym i fettet som heter aromatase og dette enzymet omdanner testosteron til østrogen. Dette gjelder både kvinner og menn. Når menn begynner å bli overvektige i 40-50 årsalderen, begynner fettvevet rundt magen å produsere mer av enzymet, aromatase. Aromatasen begynner så å omdanne testosteron til østrogen.  Med andre ord; menn som er litt overvektige, får mer og mer østrogen som kommer fra fettet rundt magen og som etter hvert begynner å motarbeide testosteronet ellers i kroppen, forklarer Fedon Lindberg.

Kosmetikk og tyggegummi

For å hindre østrogendominans bør du unngå kosmetikk og tøymyknere, ikke tygge tyggegummi, bruke annen prevensjon enn p-piller og styre unna syntetisk østrogenmedisin i overgangsalderen. Dersom du opplever nedsatt sexlyst, overvekt, irritabilitet, utmattelse og rask aldring, kan dette være tegn på østrogensdominans. 

– Østrogendominans er uheldig for både menn og kvinner og har du utviklet dette, er det svært vanskelig å bli kvitt det. Det forklares med at når du har et lavt testosteron, får du mer fett og færre muskler. Når du har mye fett, har du mye aromatase. Når du har mye aromatase, har du mindre testosteron og får mer fett og mindre muskler. Det er en ond sirkel og den må stoppes tidlig, advarer Dr. Lindberg.