Brie de Meaux. Pixabay. Foto: dbreen
Del saken

Ost og vin er et herlig utgangspunkt for en enkel sammenkomst. Det krever ikke mye arbeid, det er skikkelig godt, og samtidig kan du med enkle hjelpemidler lage en fest ut av noe så enkelt som å servere noen oster med det riktige tilbehøret.

Jeg vil her presentere fem klassiske kombinasjoner av ost og vin (eller annen drikke). Forøvrig anbefaler jeg alle å eksperimentere og finne sin egen favoritt. Regelen er enkel: Det du synes er godt, er faktisk godt. Her er dog noen tips.

Jeg har valgt noen klassiske oster. Alle disse bør serveres temperert, og i moden tilstand. Mine tips er ikke de eneste korrekte, det er en refleksjon av mine preferanser.

Ikke server skarpe grønnsaker til ost. Paprika og selleri kolliderer med ostesmaken. Du kan godt kombinere ost og spekemat, men grønnsaker bør være milde greier som agurk e.l. Personlig syns jeg det holder med grovt brød, og i noen tilfeller noe søtt. Kjeks kan også fungere bra. Men de fleste av disse ostene trenger egentlig ikke tilbehør, utover god drikke.

Brie de Meaux

Brie de Meaux har en lang historie, og ifølge legenden var selveste Charlemagne så imponert over kvaliteten at han ordnet fast levering til hoffet.

Brie de Meaux er nokså mild på smak, men når den er perfekt modnet – så den nesten er flytende i midten – er det en ren fest. En fet, kremet konsistens krever friskhet og fylde i vinvalget.

Min personlige vinfavoritt til denne osten er en hvit burgunder, helst ikke de mest eikepregede. En velutviklet Chablis av topp kvalitet kan også fungere bra (typisk en Grand Cru).

Men øl er faktisk et vel så bra alternativ, særlig av typen Brown Ale. Det skjer noe spesielt når man kombinerer Brie de Meaux med øl: Det florale preget fremheves (altså humlen). Prøv selv, enten elsker du det eller så hater du det.

Parmigiano-Reggiano – Parmesan

Det som på norsk kalles parmesan er en italiensk fastost som fås i mange utgaver. Her snakker vi om vellagret parmesan av høyeste kvalitet, helst kjøpt i Italia eller hos en seriøs ostebutikk.

Parmesan brukes mest som et slags krydder, men skåret i millimetertykke flak er det ostens potetgull.

Dette er en av få oster som passer best med rødvin. En Nebbiolo av god kvalitet gjør susen. Nebbiolo er en druevariant, så får du selv velge din favoritt. Min favoritt er å kline til med en luksuriøs Barolo. Ikke billig, men verdt hver krone.

Chevre

Dette er rett og slett det franske ordet for geit. Så det handler om geitost, men av den hvite sorten.

Chevre er en ost som har godt av varmebehandling, da den er nokså skarp i smaken. En kjapp gratinering i ovnen runder av smaken og gjør den mer tilgjengelig.

Til Chevre skal man drikke en knallgod hvitvin fra Loire. Druen er Sauvignon Blanc. Det klassiske er en god Sancerre, men prøv gjerne en god utgave av Pouilly–Fumé, en av mine absolutte favoritter. Den er ikke svært ulik Sancerre, men er dyrket på den andre siden av Loire-elven. Fumé betyr røyk, og vinen har faktisk et visst røykpreg som merkes på aromaen for dere med en god nese.

Geit på fransk: Chevre.

Epoisse de Bourgogne 

Den eneste retten som har vært servert på en restaurant, som jeg hadde hele idéen til, var følgende: Hellebarn med fusjon av Epoisse og Chablis. En rett som forøvrig også sto på menyen under mitt eget bryllup.

Fusjonen av Epoisse og Chablis var sausen – en mer elegant utgave av den klassiske blåmuggostsausen som var vanlig til kveite i gamle dager (hellebarn er bare en liten/ung kveite).

Epoisse er verdens nest beste ost etter min personlige mening. Aromaen kan være sjokkerende kraftig, men smaken er vidunderlig, kremete og intens.

Vinvalget kan ikke bli på nederste hylle her. En Grand Cru Chablis vil gjøre susen. Men hvis du har en flaske champagne stående er festen i gang. Det fungerer også brukbart med eplesider av høy kvalitet. Jeg har også lest at calvados skal være en vinner, men dette har jeg aldri forsøkt selv.

Roquefort

Det selvsagte valget til min bryllupsmiddag, når mine kolleger i Bølgen & Moi serverte meg en halv kilo Roquefort i stedet for dessert.

Jeg elsker denne osten, den er en smaksbombe uten like. Min far var flyger i SAS, og introduserte meg for denne osten allerede i barndommen. Den er salt, fet, kremete og intens.

Til Roquefort må man ha søt vin, det man gjerne kaller dessertvin. En svindyr Sauternes fungerer perfekt, et rimeligere alternativ kan man finne f.eks. i Jurancon.

Kongen av osteverden: Roquefort.