Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken

Antall tilfeller av meslinger økte i verden i fjor, og eksperter advarer mot konsekvensene av å la være å vaksinere barna sine.

Barn kan i fremtiden stå overfor «katastrofale» helseproblemer, dersom økningen i forekomsten av meslinger fortsetter. Antallet som pådro seg meslinger i verden i fjor økte med 50 prosent, ifølge UNICEF. 98 land rapporterer om en økning. Det rapporterer Daily Mail.

Økningen har vært særlig kraftig i land som Ukraina, Filippinene, Brasil, Jemen, Venezuela, Serbia, Madagaskar, Sudan, Thailand og Frankrike. 

Smitte

Sykdommen, som er mer smittsom enn ebola, tok i fjor flere enn 136 000 liv, til tross for at det finnes en effektiv og billig vaksine mot den. 

Et økende antall foreldre som nekter å vaksinere sine barn er en hovedårsakene til at sykdommen nå sprer seg.                                                                                                                           

– Dette er en oppvekker, sier Henrietta Foxe, direktør i UNICEF. 

Les også: Høye nivåer av stresshormonet kortisol er forbundet med en rekke sykdomsformer

Dødelig

Meslinger er mest dødelig for barn, begynner med utslett og feber, og går over etter en uke eller to. Det kan være dødelig, og dersom man ikke blir behandlet kan det lede til komplikasjoner som hepatitt, hjernehinnebetennelse, nerveskader og oppsvulming i hjernen. 

Antall barn som blir vaksinert har falt i flere år. WHO har sagt at «vaksinevegring» er en av de ti største truslene mot den globale folkehelsen.