Emile (16) trives på elgjakt. Skjermdump fra NRK
Del saken

– Jonny Brodersen er tydelig stolt over datteren på 16 år som nettopp har skutt sin første elgokse. Skuddet fra Emilie Brodersen traff perfekt og oksen faller til bakken og trekker sitt siste pust bare noen sekunder senere, skriver NRK.

Det er stadig flere kvinner som jakter, men de fleste er eldre enn Emilie. Men Espen Farstad hos Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) mener hun er et symbol på en trend:

– Det skjer en stille revolusjon som Emilie er en del av. Det er lenge siden jegerne så på kvinner som kaffekokere, heldigvis, sier Farstad.

– Trenden er at det er stadig flere kvinner jakter. Det er en utvikling vi har jobbet hardt for å få til. Vi er ikke frimurerlosjen, vi ønsker å være åpne og inkluderende.

Stadig flere kvinnelige jegere

Det ser ut som de lykkes. Antallet registrerte kvinnelige jegere har økt fra 400 i 1970 til 73.000 i dag. Omtrent hver tredje person som tar jegerprøven er nå en kvinne. Og det er viktig, mener Farstad:

– Jakt er en viktig kulturtradisjon. For 10.000 år siden trakk isen seg tilbake og de som fulgte etter villreinen var jegerne, og det var dem som befolket landet. Dette er vår viktigste kulturtradisjon, og jegerne er kulturbærerne.

Emilie vil gjerne ha flere jenter med på jakt:

– Jeg synes vi jentene burde bli flinkere til å være med, det er kjempeartig. Det er behov for å jakte på elg, og det er ikke bare mannfolk som kan gjøre det. Det er mange av de eldre mannfolkene har fått ansvaret og som bestemmer, men vi er like gode. Det er viktig at vi lærer oss dette og får lov til å være med å bestemme.