Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Ifølge Per Einar Granum, som er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, kan ris og pasta som er lagret over seks timer i romtemperaturer gjøre deg syk.

Rester som har ligget i over et døgn i romtemperatur kan i verste fall være dødelige.

– Hovedsynderen er en bakterie som heter Bacillus cereus, sier Granum til KK. Han forklarer at bakterien lever i jorden, og at den på den måten havner i ris, pasta og mel.

Problemet oppstår under varmebehandling, når alle andre bakterier dør. Da vil dannede sporer spire, og om maten deretter lagres i temperaturer over 10 grader vil toksinet begynne å dannes.

Granum har forsket på Bacillus cereus i mat i over 30 år. Han forklarer at toksinet produseres ved temperaturer mellom 10 og 40 grader, at det dannes raskest ved romtemperatur, og raskere ved lavere enn ved høyere temperaturer:

– Toksinet ødelegger mitokondriene i menneskecellene slik at cellen dør. I høye konsentrasjoner vil toksinet kunne gi leversvikt og i verste fall føre til døden,» forteller han.

Dødsfall i 2012

Granum beskriver flere dødsfall, det siste er fra 2012, da en 20 år gammel mann spiste pasta lagret ved romtemperatur over tid. 10 timer etter måltidet døde mannen, trolig av leversvikt.

Også Mattilsynet har klare råd for håndtering av ris og pasta, skriver KK:

– Kokt ris og pasta som har stått for lenge i romtemperatur bør ikke varmes opp igjen, spesielt på grunn av bakterien Bacillus cereus, sier Randi Edvardsen, seniorrådgiver, seksjon hygiene og drikkevann. Ifølge Edvardsen kan det aktuelle toksinet også dannes i annen mat som er lagret feil:

–Mattilsynet anbefaler at lettbedervelige matvarer som har stått lenge i romtemperatur etter at de er ferdigkokt, ikke bør varmes opp eller spises. Vi anbefaler at ferdigkokt eller stekt mat som skal oppbevares, blir kjølt raskt ned og oppbevart kjølig, sier Edvardsen.