illustrasjonsfoto: Pixabay/ sasint
Del saken

To legemidler gir nytt håp for menn som sliter med tidlig utløsning. Og ekspertene gir deg metodene du kan prøve selv, uten medisin.

En 42 år gammel norsk mann som VG+ har møtt sammen med hans kone (36) har slitt med for tidlig utløsning fra han var rundt 25 år gammel.

– Jeg tror det gikk så lang tid mellom hver gang, at når vi først hadde sex så hadde det bygd seg opp så stort indre press at da klarte jeg ikke å holde igjen, og kom veldig fort, sier han.

Han forteller at han kan få utløsning allerede etter noen få sekunder, og at det aldri tar mer enn et par minutter. Dette føler han går på manndommen løs. Samtidig er temaet såpass tabu at paret velger å være anonyme.

Vanlig problem

– Det er kanskje det aller vanligste mannlige seksuelle problemet, mer vanlig enn problemer med ereksjonen. Spesielt hos unge menn, sier Haakon Aars, lege, psykiater, sexolog og forfatter av boken Menns seksualitet.

– Vi har ikke presise tall, men vi tror at vi egentlig må slutte å se på det som en sykdom, sier professor i urologi, Pedro A. Vendeira ved medisinsk fakultet ved Universitetet i Porto i Portugal.

Nye legemidler

Nå gir imidlertid to legemidler håp om at flere kan få hjelp. Det ene er allerede markedsført i Norge, det andre er nå i bruk i flere andre europeiske land.

Legemiddelet Ptiligy inneholder samme virkestoffer som «lykkepiller», men er mer skreddersydd for behandling av for tidlig utløsning.

Haakon Aars har allerede gode erfaringer fra å foreskrive dette til pasienter.

– Det er kanskje litt dyrt, men slik jeg bruker det, er det som regel bare i en overgangsfase mens mannen får bedre kontroll over utløsningen og så eventuelt kan slutte med det, sier Aars.

I flere land i Europa er en ny spray lansert med navnet Fortacin, som kan hjelpe ved for tidlig utløsning. Legemiddelet er en blanding av lidokain og prilokain som virker bedøvende. Tidligere fantes lignende middel som krem, men det bedøvde kvinnens vagina hvis man ikke brukte kondom.  Det nye produktet er noe helt annet, ifølge Vendeira:

– Det store nye med dette er at det produserer en liten film som kun tas på glansen. Da er det kun glansen som blir mindre sensitiv, så skaftet opprettholder all følelse.

Produktet er godkjent i Norge, men foreløpig ikke markedsført her, opplyser Elin Søndenå Sanne, seniorrådgiver i Legemiddelverket.

Noen gode råd hvis du sliter med tidlig utløsning:

  • For alle er det et godt råd å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Dette gir deg bedre kontroll over ereksjonen og utløsningen, og orgasmene blir sterkere.
  • Hvis du er i et fast forhold kan du prøve teknikkene «start-stopp» eller «squeeze». Men du må være disiplinert når du øver, og passer ikke så godt i et nytt forhold.
  • Dersom årsaken er prestasjonsangst, kan det være greit å bruke Priligy eller et annet av SSRI-preparatene (såkalte lykkepiller) i en periode til du får opplevelsen av mestring og kontrollen tilbake. Så kan du slutte på medikamentet.
  • Dersom årsaken er at glans er oversensitiv – kan bedøvende krem, og eventuelt den nye sprayen være aktuell å prøve dersom den kommer til Norge.
  • Uansett kan det være lurt å ta en time hos legen eller sexologen for å finne ut hva som er den beste tilnærmingen for deg.