Christopher Kulish med Mount Everest i bakgrunnen. Kulish døde på vei ned fra verdens høyeste fjell mandag. Bildet er offentliggjort i samråd med hans bror Mark. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken

En 62 år gammel amerikaner omkom mandag på Mount Everest. Hele elleve personer har omkommet på verdens høyeste fjell så langt i klatresesongen.

Christopher Kulish «så sin siste soloppgang på den høyeste toppen på jorda», heter det i en uttalelse fra hans bror Mark publisert i Denver Post mandag.

62-åringen fra Colorado besteg Mount Everest i nært ideelt vær og ble dermed medlem av «7 Summit Club» etter å ha besteget de høyeste toppene på hvert kontinent, ifølge broren hans.

Kulish døde mandag morgen i løpet av turen ned fra det 8.848 meter høye fjellet.

Kollapset

Dødsfallet skjer få dager etter at forrige person døde på Mount Everest. Forrige helg nådde den britiske fjellklatreren Robin Haynes Fisher (44) toppen, men kollapset og døde 150 meter nedenfor. Dagen før døde den 56 år gamle irske klatreren Kevin Hynes i teltet sitt på 7.000 meters høyde etter å ha gitt opp å nå toppen. Hans nepalske guide døde samme dag.

Så mange som elleve klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av årets klatresesong i april og mai. Blant dødsofrene er tre indere, en annen amerikaner og en østerriker.

Også på andre fjell i Himalaya har det vært dødsulykker i løpet av årets klatresesong. Til sammen skal nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

Lange køer

41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

I fjor døde fem personer på Everest.