Thai nuddel suppe. Foto: Resett/John M Johansen
Del saken

Sør-øst Asia har mange spennende land og mange spennende matkulturer. Det mest kjente er nok Thailand og thai mat som er verdenskjent. Maten som er kjent for å inneholde mye chili og lime, er utrolig variert og består av veldig mange forskjellige retter.

Fra den kjente sjømatsuppen, Tom yam kung til den mer vestlig gjennkjennende Massaman curry, er det et veldig vidt spekter av ris og nudle retter. Den mest vanlige er Khao pat, som er stekt ris med en sjømat eller kjøttrett til. Khao man gai er en risrett med kylling som er både enkel og god.

Hakket svinekjøtt med mintsmak er en av delikatessene i Thailand. Foto: Lucy Beni via AP

Thaiene elsker supper, så du vil finne et stort utvalg av dette overalt hvor du ferdes i Thailand. De beste suppene får du gjerne hvor de har en liten båt som suppen lages i og serveres fra. Restauranter med slike båter er alltid fulle av folk. Men i Thailand kan du få utrolig god og billig mat på hvert eneste gatehjørne fra en liten trillevogn.

Typiske små matvogner som du finner overalt i Thailand. Foto: AFP PHOTO / TANG CHHIN Sothy

For thaiene er mat det viktigste i livet og de spiser alltid sammen med andre hvor man sitter i en ring på gulvet og deler av de mange forskjellige rettene som de alltid serverer.

Ikke fullt så mange er kjent med det filippinske kjøkkenet. Dette er nok fordi maten ikke er kjent verden over slik thai maten er, og filippinsk mat er også veldig annerledes. Filippinere elsker svinekjøtt. Det er alltid en vinner når de kan få spise Lechon. Det er helstekt gris. Kjøp en gris på 30 kilo som er helstekt og inviter filippinere på party. Grisen er redusert til kun et skjelett i løpet av minutter!

Helstekt gris, eller Lechon som filippinerne kaller det. Foto: AFP PHOTO / Noel CELIS

Filippinsk mat består ellers av kylling og sjømat. En god kyllingrett er adobo. Kyllingen er kokt i soyasaus og eddik. Den får en karamellisert skorpe og er nydelig på smak. Filippinerne har en tendens til å salte maten for mye og de har også i for mye sukker i det som skal være søtt. Men filippinske supper som Lomi eller Bulalo er veldig gode.

Filippinene bruker som Thailand, ris til maten. Poteter eller brød er oppfattet som «snack» i Thailand. Det er ikke noe å bli mett av mener de – til det må de ha ris. På Filippinene er det mer vanlig med brød men de spiser også sjeldent poteter.

Grillet Milk fish eller Bangús som den heter på Filippinene. Foto: Resett/ John M Johansen

Et godt tips når du skal spise thai mat, er å be om ikke å få sterk mat. Maten vil for de aller fleste nordmenn være sterk nok selv når de serverer den på mildeste måte. Skal du spise filippinsk mat, så si ifra at du ikke vil ha maten salt. Det er bedre å krydre selv etter egen smak.

Husk at hvis du spiser thai mat på en restaurant i Norge feks, så er det ikke sikkert at det er autentisk mat du får. Autentisk thai mat får du kun i Thailand.

En annen ting som er verdt å nevne med begge disse landene er all den deilige og eksotiske frukten du får tak i der.

Thaiene spiser også mye frityrkokte insekter. Alt fra biller til gresshoppere. Dette gir spesielt de fattige viktig proteintilskudd. Insektene er sprø og smaker nesten som potetgull krydret med salt og pepper. Kanskje ikke for alle, men definitivt noe du burde prøve hvis du er i Thailand.