Drinker er godt, men må de inneholde alkohol? Helst ikke, hvis du vil bedrive Mindful drinking. Pixabay
Del saken

I sommer gikk Club Soda Mindful Drinking Festival av stabelen i Øst-London. Deltakerne koser seg med et et bredt utvalg av øl og drinker uten alkohol, og sosialt samvær uten drikkepress.

KK har sett nærmere på den nye trenden. De spekulerer blant annet i om unge mennesker nå til dags bruker så mye tid online at de ikke trenger alkohol for å være sosiale, at det ikke anses kult å være full (når var det kult å være full?) og at men er mer opptatt av helse og sunnhet. Trenden smitter oppover slik at også voksne blir preget.

Moderasjon eller avhold?

Ifølge journalist Rosamund Dean, forfatteren av boka «Mindful Drinking: How Cutting Down Can Change Your Life» handler det om det motsatte av grøftefyll:

– Det handler om å se på alkoholvanene du har, og forsøke å gjøre noe med dem, og ta sunnere valg, sier Dean til Refinery29.

Det handler om å være tilstede i nytelsen, være mer bevisst på hva man har i glasset (det skal være kvalitet, selvsagt) etc. Det er unektelig et visst snobbete preg på det hele, noe som ikke nødvendigvis er negativt.

Men er det ikke alle som tror på en slik moderasjonslinje. KK har snakket med journalist og blogger Irina Lee, som er kjent som «hun som kutter ut alt». Hun har kuttet ut sukker, mel, shopping og selvsagt alkohol.

– For meg ligger det en større frihet i å avstå, men dette er individuelt, sier Irina og mener den enkelte må velge det som passer best.

Mer trendy å være edru

Randi Hagen Eriksrud er generalsekretær i alkovett-organsiasjonen Av-og-til, og ønsker en trend som «mindful drinking» varmt velkommen.

– Mindful drinking kan ses i sammenheng med NoLo-trenden  som er tydelig både internasjonalt og her hjemme, sier Eriksrud som synes dette er en gledelig utvikling. Hun tror økt bevissthet, og mindful drinking fører til at man drikker mindre, og at det også er lettere å stoppe i tide dersom man på forhånd har bestemt seg for hvor mye som er greit.

For deg som interesserer seg for slikt kan du finne tips til ytterligere lesestoff her.