FOTO: SCANPIX
Del saken

Å sove i mindre enn seks timer om natten kan øke risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag, ifølge en ny studie.

Forskere advarer for at om du får mindre enn seks timer med lukkede øyne per døgn, så øker dette sjansen for hjerte-og karsykdommer med opptil 35 prosent sammenlignet med de som sov i syv til åtte timer hver natt. Dette rapporterer Daily Mail.

Søvnmangel øker risikoen for aterosklerose, som medfører plakk i arteriene, som får årene til å bli trangere og hardere.

Forskerteamet som står bak denne nye studien, ved Spanias nasjonale forskningssenter for hjerte- og karsykdommer (CNIC) i Madrid, sier at funnene viser at forandringer i søvnvaner kan være raskere og billigere enn å behandle hjertesykdommer med visse legemidler. 

I studien så man også nærmere på søvnkvalitet, som ble målt på hvor mange ganger en testperson våknet midt på natten, og hvor ofte de beveget seg i søvne.

Deltagere i studien som sov i mindre enn seks timer per natt, hadde hele 27 prosent høyere sjanse for å få aterosklerose enn de som sov i syv til åtte timer per natt. Videre fant man at de med dårlig søvnkvalitet har 34 prosent høyere sannsynlighet for å få aterosklerose enn de med god søvnkvalitet. 

Men også om du sover for mye, kan det være et problem. Forskerne fant at de som sover i mer enn åtte timer om natten også får økt risiko for aterosklerose. Dette gjelder særlig kvinner. 

Videre fremgår det av studien at alkohol og koffein påvirker søvnkvaliteten negativt. 

– Om du drikker alkohol, kan du våkne opp igjen etter en kort periode med søvn, og med å sovne igjen. Og om du klarer å sovne, så er det ofte lav kvalitet på søvnen, sier en av studiens forfattere Dr. José Ordovás.

Ifølge forfatteren er dette den første studien som påviser sammenheng mellom søvnmangel og aterosklerose i kroppen, og ikke bare i hjertet.