LSD, gjør samværet med barna lettere. Illustrasjonsbilde. Shutterstock.
Del saken

For mindre enn et tiår siden oppstod en ny trend i San Francisco: Bruk av svært små doser psykedeliske stoffer som LSD eller giftig sopp. Et nytt hemmelig våpen som øker produktiviteten på jobb, skriver The Guardian. Men det er selvsagt ulovlig.

«Du føler deg ikke høy, bare bedre,» sier en bruker av smådosering av psykedeliske stoff. Mens en full trippdose av LSD er om lag 100 mikrogram, begynte nettforum å annonsere for bruk av 10 til 20 mikrogram pr. dag for ambisiøse høyteknologiarbeidere i Silicon Valley.

Andre begynte å bruke giftig, såkalt «magisk» sopp. Begge stoffene er ulovlige i USA og Storbritannia, men flere av brukerne hevder at små mengder gjør dem mer fokuserte, kreative og produktive.

Mangler vitenskapelig bevis

Påstanden mangler imidlertid vitenskapelig bevis, skriver avisen. En studie publisert i februar i magasinet Plos One, og ledet av kognitiv forsker Vince Polito, undersøkte opplevelsene til 98 mikrodosere som brukte psykedelika – en klasse med rusmidler, inkludert LSD og psilocybin (den aktive ingrediensen i magiske sopp).

Alle mente i utgangspunktet at bruken var positiv. Men undersøkelsen fant ikke noen tegn på økt kreativitet eller livstilfredshet. Studiens deltakere rapporterte imidlertid om lavere nivåer av stress og depresjon.

Men Lindsay Jordan (40) er ifølge The Guardian overbevist om at bruken av LSD i små doser hjelper henne til et bedre liv:

«Ved hjelp av små doser LSD kan jeg ha det hyggelig når jeg leker med barna, og jeg trives bedre når jeg går i bryllupp. Jeg finner det lettere å være interessert i andre mennesker.»

Hvor skadelig er bruken?

Men hvor skadelig er bruken av mikrodosering?
«Det er bare en reell bekymring for mikrodosering,» sier David Nutt, forfatter av boken Drugs: Without The Hot Air.
«Det er en teoretisk mulighet for at en relativt lav dose LSD, tatt hver dag, kan begrense hjerteklaffene».

Utover det sier han at det ikke er noe bevis på at selv fulle doser LSD er farlige for helsen. Men brukerne bør ikke undervurdere at det er ulovlig og at besittelse kan medføre lange fengselsstraffer.

Barbara J. Sahakian, professor i klinisk nevropsykologi ved universitetet i Cambridges Behavioral and Clinical Neuroscience Institute, er mer forsiktig. Hun mener at økende livsstils bruk av smarte stoffer «av sunne mennesker» ikke er den beste veien til å bedre hjernens helse.

«Noen mennesker foretrekker å ta et stoff, ettersom det er hurtigvirkende, snarere enn å vurdere andre virkemidler for å øke kognisjon, som trening eller kognitiv trening, som tar tid og krever innsats,» sier hun.

«I stedet for å velge kortsiktige, utilstrekkelige løsninger som mikrodosering, for å løse langsiktige problemer, er det på tide for folk å vurdere hvordan de best kan forbedre sin helse og trivsel,» legger hun til.