eknisk museum har åpnet en stor, innholdsrik modelljernbane den 8. februar 2020. FOTO: Teknisk museum
Del saken

Teknisk museum har åpnet en stor, innholdsrik modelljernbane den 8. februar. Banen er 8 meter lang og 3 meter bred, og vil være i drift på spesielle tidspunkter i helger og ferier.

Åpningsarrangementet bød på musikalske innslag fra Jernbanens musikkorps, et engasjert innlegg fra direktør Frode Meinich om modelljernbanens rolle og et jernbanedikt.

– Et Teknisk museum må ha en skikkelig modelljernbane, sa Frode Meinich, direktør på Teknisk museum, med trykk på «må».

– I dag skjer det meste på skjerm, og det er en glede å kunne tilby opplevelse for flere generasjoner, der man kan samle seg rundt noe stort som faktisk beveger seg og kan betraktes fra mange vinkler, ifølge Meinich.

Opplevelse for generasjoner

Åpningsarrangementet bød på musikalske innslag fra Jernbanens musikkorps, et engasjert innlegg fra direktør Frode Meinich om modelljernbanens rolle og et jernbanedikt. FOTO: Teknisk museum

Nå kan hele familien samle seg rundt Teknisk museums nye store modelljernbane og drømme seg bort i en fantasiverden, varsler museet i en pressemelding etter åpningen av modelljernbanen.

Banen har fire tog som kan kjøre samtidig med ulikt antall vogner. Det skjer noe hele tiden når banen går, så det gjelder å følge med på alle tog og biler som beveger seg.

Modelljernbanen, som man kunne fortape seg i, da museet holdt til på Helsfyr, huskes og etterspørres av mange, men fra denne banen er det bare noen få vognsett igjen.

I flyttingen i 1986 ble modelljernbanen sannsynligvis vurdert som såpass sliten at den ikke ble tatt vare på. Vognsettene som er igjen blir å se i en egen monter etter hvert.

Den nye modelljernbanens historie

Stiftelsen Horten bilmuseum ble stengt høsten 2018 etter å ha blitt drevet på dugnad i en periode.

Modelljernbanen har fire tog som kan kjøre samtidig med ulikt antall vogner. Det skjer noe hele tiden når banen går, så det gjelder å følge med på alle tog og biler som beveger seg. FOTO: Teknisk Museum

Teknisk museum fikk i den anledning tilbakeført flere biler som var utlånt til Horten. Samtidig fikk museet anledning til å legge inn et bud på modelljernbanen, som var i bilmuseets eie.

– Det var en kjærkommen anledning til å anskaffe den modelljernbanen vi så sårt trengte, sier Meinich og legger til at det er ikke mange slike baner å få kjøpt.

Før banen kunne tas med inn i museet, og etter en omfattende transportoperasjon, fikk den en runde i museets varmekammer for å være sikker på at den ikke skulle dra med seg museumspest i form av skumle småkryp og skadedyr gjemt i landskapet.

​Kjøres til faste tider

Modelljernbanen er en stor opplevelse på hele 3 x 8 meter. Den er bygget på profesjonelt vis av Horten modelljernbaneklubb for Horten bilmuseum.

Den ble ferdig i 2003, med svært høy standard. Banen har fått en «facelift» før den nå kan oppleves på Teknisk museum.

En av de opprinnelige modelljernbanebyggerne har gitt gode råd og bistand i prosessen.

Modelljernbanen vil bli kjørt på bestemte tidspunkt, og informasjon om når man kan oppleve denne magiske miniatyrverdenen finnes på museets nett- og Facebooksider.

I helgene er meningen at den skal kjøres flere ganger daglig, så alle besøkende skal kunne få oppleve den.