Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay
Del saken

Uansett hvor «woke» du er, det blir aldri nok. Det fikk den homofile hipsteren og strikkeguruen Nathan Taylor merke.

I vår postmoderne og politisk korrekte verden fremstår Nathan Taylor som nesten uangripelig, skriver The Spectator: Han er åpent homofil og HIV-positiv. Han misliker Donald Trump og Boris Johnson. Og han viste sin kjærlighet til mangfold (og strikking) ved å skape inkluderende hashtagger som #Diversknitty.

Under tilnavnet «Sockmatican» hadde han skapt seg et levebrød av å selge strikkemønstre og ferdige strikkeprodukter via Instagram, nettbutikk og diverse messer. Han var nøye med å fortelle folk hvilke pronomen han foretrakk.

Å be folk være snille er en oppfordring til vold

Men allikevel står Taylor nå i fare for å miste levebrødet sitt etter en storm av anklager om at han støtter «hvit overlegenhet» og «vold mot etniske minoriteter». Bakgrunnen er et dikt han publiserte på Instagram.

I diktet ba han folk om å være greie med hverandre, og bruke #Diversknitty på en inkluderende og snill måte, i stedet for å angripe hverandre:

With genuine SOLEM-KNITTY
I beg you, stop the
Enmity
Don’t use the word
DIVERSKNITTY,
To mask your
ANIMOS-KNITTY.
Stop bullying
FEROC-KNITTY
And insta-
ANONYM-KNITTY
And self-imposed
IMPU-KNITTY
Is breaking our COMMU-KNITTY

Dette ble oppfattet som en dødelig fornærmelse av det såkalte Bipec-miljøet (Bipec = Black and Indigenous People of Colour). Man skulle ha seg frabedt at en hvit mann fortalte fargede i hvilken form det var greit å vise sitt velbegrunnede raseri.

Den norske frilanseren Kathrine Jebsen Moore har fulgt strikkemiljøet i en serie artikler for Quillette. Ifølge Moore skrev en aktivist ved navn Helen Kim at hvite mennesker fortjener å lide siden de aldri kan forstå fullt ut hvordan det er å være et offer for diskriminering:

– Systematisk rasisme er ikke positivt, trivelig og komfortabelt. Hvorfor skulle det være annerledes når vi demonterer denne rasismen?

Hetsen lot seg ikke stanse, selv ikke når Taylors ektemann fortale at Taylor var innlagt på sykehus, og ba folk roe seg ned og heller «sende litt kjærlighet».

Dette skapte bare enda mer rasende reaksjoner, og Taylor ble beskyldt for å misbruke sine mentale problemer for å slippe og stå til ansvar for sin foraktelige og dypt krenkende opptreden.

Nathan Taylor med ektemannen Benjamin feirer Gay Pride. Skjermdump Instagram

Les også: Full strid i strikkeverdenen: Populær strikkeside forbyr Trump-støtte

Mistet oppdrag

Etter press fra mobben har Taylor mistet flere oppdrag, blant annet som bidragsyter i en ny bok med strikkemønstre inspirert av Harry Potter. Han har også opplevd fysiske angrep i forbindelse med messer han har deltatt på, og arrangører av garnfestvaler har nektet ham tilgang til messeområder for å unngå bråk.

Det Nathan Taylor har opplevd er et godt symbol på den nye tiden vi lever i. Det er en tid hvor identitetspolitikken er den nye religionen, og å føle seg krenket er det eneste sakramentet.
Men i denne nye religionen eksisterer ikke begrepet tilgivelse.