Armand Salvador Mijares presenterer funnene av benrester fra Homo luzonensis i Manila, 11. april 2019.(Photo by Noel CELIS / AFP) /
Del saken

Forskere er målløse over funnet av en ny menneskeart på Filippinene. De minst 50 000 år gamle knoklene minner mye om Homo sapiens, men disse menneskene har vært under 1,20 m høye.

De første beinrestene og tennene ble funnet av arkeolog Armand Mijares helt tilbake i 2007, i en grotte på øya Luzon. Den gang trodde de benrestene stammet fra et dyr.

Etter grundigere undersøkelser ble det klart at det dreide seg om en ny gren av Homo-slekten, skriver Historie. Det handler antageligvis om en fjern slektning av Homo sapiens og Homo erectus.

Ligner på oss

Den nye arten er døpt Homo luzonensis av forskerne, etter øya den er funnet på. Det er funnet rester etter i alt tre forskjellige individer av arten, som levde for mellom 50 000 og 67 000 år siden.

De var huleboere og hadde tenner som lignet på våre. Men de var svært små, under 1,20 meter høye.

Tennene til homo luzonensis (Photo by Florent DETROIT / AFP)

Forskere jubler over funnet

– Dette er et av de absolutt viktigste funnene vi kommer til å se de neste årene, uttaler Aida Gómez-Robles, forsker i ­paleoantropologi.

Hvordan disse menneskene havnet på Luzon er det uenighet om. Mens enkelte forskere mener at fortidsmenneskene må ha seilt på tømmerflåter, mener andre i stedet at de må ha havnet det ved et uhell, for eksempel som et resultat av en tsunami.