Illustrasjonsfoto, Shutterstock
Del saken

En ny, stor studie styrker teorien om at herpes og Alzheimer er tilknyttet hverandre. Forskningen gir håp om behandling, ifølge VG.

Herpesviruset er i kroppen vår hele livet og reaktiveres som små forkjølelsessår rundt munnen når vi er stresset eller syke. Opptil 90 prosent av den norske befolkningen er smittet av HSV1. En ny studie fra Universitetet i Manchester kan styrke teorien om at anti-herpes-behandling bidrar til en dramatisk nedgang i antallet mennesker som senere utvikler demens.

Professor Ruth F. Itzaki som står bak studien som ble gjennomført i Taiwan, skrev i høst i Frontiers in Aging Neuroscience:

– Det bør understrekes at disse resultatene bare gjelder for de med alvorlig grad av HSV1-infeksjon. Vi tror HSV1 er en viktig faktor for Alzheimer og at det spres til hjernen til eldre folk etter hvert som immunforsvaret deres svekkes med alderen.

Interessant

Geir Selbæk er forskningssjef i Aldring og Helse og professor ved medisinsk fakultet på UiO. Han sier til VG at resultatene er interessante:

– Det er godt dokumentert at det ser ut til å være en sammenheng mellom HSV og Alzheimers sykdom. Det er imidlertid mer usikkert om det er en årsakssammenheng, nemlig at HSV forårsaker eller bidrar til at Alzheimer utvikler seg.

Over 30 millioner mennesker verden over har Alzheimers sykdom, som er den vanligste formen for demens. I Norge har rundt 77 000 mennesker en eller annen form for demens. Til tross for at sykdommen er utbredt, vet man fortsatt lite om årsakene til sykdommen.

Forebyggende tiltak

I dag kan ikke alzheimers behandles, men sunne levevaner kan bidra til forebygging. Nasjonalforeningen for folkehelsen gir følgende råd:

– Å slutte å røyke er det viktigste du kan gjøre for helsen
– Spis mer fisk, frukt og grønt
– Daglig mosjon
– Drikk alkohol med måte
– Få sjekket blodtrykk og kolesterol
– Søk utredning og behandling ved tegn på depresjon
– Vær sosial og ha et aktivt liv