Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken

Prostatakreft er den vanligste kreftsykdommen og er på topp tre av det flest dør av etter lungekreft og tykk- og endetarmskreft.

Illustrasjonsbilde. Bilde av Pixabay/Kellydo

Rundt 5000 menn får prostatakreft hver år og nær 1000 dør. 54.000 har på et tidspunkt fått diagnosen. Årsakene er ikke kjent, men det kan ha sammenheng med arv, hormoner og kosthold. En vet ikke hva som best forebygger, men det hjelper å være fysisk aktiv, ikke røyke og å ha en sunn kroppsvekt, skriver VG.

Det er høyere risiko å få prostatakreft om en spiser mye rødt kjøtt, fettrik mat og lite frukt og grønnsaker. Alder, arv, hormoner, miljø og livsstil har også en betydning, men kreft handler også om uflaks.

Les også: Sannsynligheten for å få prostatakreft er 54 prosent lavere hos rødhårede menn

Ny forskning viser at det kan være en potensiell sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Kaffe har tidligere vært knyttet til å senke risikoen for lever-, tarm- og brystkreft. I studien ble deltagerne delt inn etter kaffedrikking, mellom null og ni kopper daglig.

De som drakk mest kaffe reduserte risikoen for prostatakreft med ni prosent, hver kopp de drakk resulterte i rundt en prosent lavere risiko. Kaffe øker glukosemetabolismen, og inneholder mye antioksidanter, den har betennelsesdempende effekter og påvirker hormonnivåene.

Les også: Her er maten som forebygger kreft

– Det er en interessant studie, men som forfatterne selv sier, så må metaanalysen tolkes med forsiktighet. De fant en assosiasjon mellom høyt kaffeinntak og redusert hyppighet av prostatakreft. Slike studier sier lite om kausalitet og er i beste fall hypotesegenererende. Skal man finne sikkert ut om kaffedrikking virkelig fører til mindre prostatakreft, må man gå den tunge veien med randomiserte studier, sier leder for Oslo universitetssykehus forskning på prostatakreft, Viktor Berge, og legger til at kaffe har en gunstig effekt på andre sykdommer:

– De er også gunstige når det gjelder forebygging av mange andre lidelser. Men også her mangler vi god evidens for hvor effektive tiltakene er når det gjelder å forebygge prostatakreft

Ingrid Stenstavold Ross i Kreftforeningen vil også ha mer forskning på kaffens effekter, hun sier at tre til fem kopper kaffe om dagen reduserer risikoen for kreft i livmorhalsslimhinnen og leveren.