Mad Men, klesstil fra 50-tallet. Skjermbilde fra video.
Del saken

Norwegians reglement fra april 2019 stiller strenge krav til de ansattes utseende. Blant annet er kvinner nødt til å bruke sminke og sko med hæler, skriver VG.

Kvinner som ønsker å bruke flate sko må ha legeerklæring, og sminkekravet innebærer at de kvinnelige ansatte må bruke enten en lett foundation, krem med farge eller pudder, samt «naturlig øyensminke».Mannlige ansatte har ikke lov til å bruke sminke og håret skal være kortklipt.

Nesten komisk

– Min umiddelbare reaksjon er at det nesten er komisk at dette er en problemstilling i 2019. Mens resten av samfunnet har beveget seg videre, sitter Norwegian fast i «Mad Men»-universet fra 50-/60-tallet, sier Ingrid Hødnebø, leder av SVs kvinnepolitiske utvalg.

Aps kvinnepolitiske leder Anette Trettebergstuen reagerer også på Norwegians regelverk.

– Det er veldig drøyt at man i 2019 har et så gammeldags regelverk, som man pålegger de ansatte å følge. Kabinpersonalet bør få være like representative som alle andre. Damer bør kunne velge bort sminke, og gutter bør kunne velger det hvis de vil, sier hun til VG.

Hun forventer at de trekker regelverket tilbake.

Forsvarer kravene

– Norwegians flygende mannskap må følge selskapets uniformsreglement. Uniformen er nøytral og diskret og ja, det stemmer at det stilles forskjellige krav til menn og kvinner når det kommer til sminke, hår osv. Dette er helt vanlig hos andre flyselskap også, skriver Astrid Mannion-Gibson, senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, i en e-post til VG.

Hun understreker at reglementet ikke har skapt reaksjoner internt, og at de ansatte har vært med på å utforme reglementet. Norwegian må dessuten som et globalt selskap ta hensyn til ulike kulturer.

Fagforeningen Parat sier de vil gå i nærmere dialog med de ansatte før de eventuelt kommer med en uttalelse i saken.

Saken har også fått oppmerksomhet i utenlandske medier.