Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken

Et nytt lovforslag om sikkerhetsklarering kan hindre ansatte i E-tjenesten å finne kjærligheten i utlandet. Bekymrede ansatte klager i et høringsbrev.

Før jul sendte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) et høringsforslag om at alle ansatte i etterretningen skal klareres for nivået «strengt hemmelig», skriver Aftenposten.

Det krever at Etterretningstjenesten kan spore hva ektefeller eller partnere har gjort ti år tilbake i tid, ved hjelp av data fra myndighetene i landene de har bodd i. Få land utleverer slik informasjon. I praksis kan det bety at E-tjenesten blir forbeholdt personer som utelukkende finner kjærligheten hos norskfødte uten tilknytning til utlandet.

Det vil gi utilsiktede konsekvenser for rekrutteringen, advarer fagforeningen Stafo E, som organiserer de sikkerhetsansatte.

– De ansatte lever sine liv i en stadig mer globalisert verden hvor sosiale relasjoner og ekteskap over landegrensene øker, skriver Stafo E, som mener lovforslaget binder seg til «utgåtte samfunnsstrukturer».

Denne uken skrev Fædrelandsvennen om en major med 30 års fartstid i Forsvaret, inkludert farlige oppdrag i Afghanistan, som mistet sikkerhetsklareringen på dagen da han giftet seg med en mexicansk kvinne. «Den største ærekrenkelsen jeg har opplevd», uttalte han til avisen.