Trond Andrè bolle. Norges største krigshelt etter krigen. Marinejeger, Spesialkommandoen. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
Del saken

Det norske forsvaret forfaller. Budsjettene oppfyller ikke NATOs minstekrav. Vi pøser ut penger på ekstremt dyre jagerfly og fregatter, styrt av ungdommer som ikke klarer å unngå kollisjon med et tankskip, tross gjentatte advarsler. Mens nærforsvaret, som Heimevernet, avvikles. Og admiraler kjønnskvoteres.

Men på noen felt får vi til noe bra. Vi har NATOs dyktigste jagerflygere (i snitt). Vi har dyktige cyber–ingeniører utdannet ved Forsvarets Ingeniørhøyskole.

Og vi har spesialstyrker, som rangeres blant de absolutt beste. Denne artikkelen handler om disse unge menn – for ingen kvinne har hittil klart de beinharde kravene som stilles for slike soldater.

Spesialsoldater er ikke overmennesker. De har selvsagt svært god fysikk, og er som regel i det øvre sjiktet når det gjelder kreativitet og intelligens. Men det som skiller disse fra «vanlige mennesker» er den mentale styrken: De gir aldri opp, uansett hvor håpløst, tungt og smertefullt oppdraget er. Og de kan jobbe i team, uten at fordommer og bindinger står i veien for det eneste som betyr noe: å løse oppdraget.

Dessuten er de svært lojale, de er bokstavelig talt villige til å «ta en for laget», altså risikere sitt eget liv for lagets beste. Årsaken er selvsagt at de vet at alle de andre tenker likt.

Norges spesialstyrker kan grovt deles opp  i fire ulike deler, og jeg vil presentere tre av de nedenfor. Kystjegerne, som på en måte er Sjøforsvarets fallskjermjegere (bare kaldere og våtere), vil jeg ikke i denne omgang komme innom, selv om en av mine beste venner sikkert blir sur på meg resten av livet.

Fallskjermjegere
Fallskjermjegeropptaket er legendarisk, det er herfra begrepet «helvetesuka» stammer fra. Dette er soldater som skal operere bak fiendens linjer, nesten uten støtte, i lange perioder. De er eksperter på kamuflasje, overlevelse, infiltrasjon etc.

Opptaksprøvene er brutale. Det er ikke som Full Metal Jacket, med hylende sersjanter som kjefter hele tiden. Motivasjonen må komme innenfra: Hvis du ikke ønsker det sterkt nok, så kan du finne noe annet å gjøre. Det er altså opp til deg.

Derfor er det overraskende mildt befal, det er flat struktur, men hvis du ikke duger så er det rett ut. Det holder ikke å takle de fysiske utfordringene: Du må klare å være smart og lojal, selv om du er utslitt, trøtt og sulten.

Rett under kan du se et kort klipp fra avslutningen av en såkalt «helvetesuke». Det som er påfallende for hvordan utvelgelsesprosessen fungerer, er at de som gjennomførte ikke automatisk var kvalifisert. En stor andel ble vurdert som uegnet. Forøvrig kan hele serien fra MAX Insider anbefales. Legg merke til føttene til guttene på slutten.

Som et lite apropos: Dag Otto Lauritzen var utdannet fallskjermjeger, og ble som 23-åring stygt skadet i høyrebeinet i et rutinemessig hopp. Legene mente han ikke kunne gå skikkelig igjen etter ulykken. Men Lauritzen ville ikke gi opp, og startet med sykling for å trene seg opp. Noen år senere ble han norgesmester, så ble han profesjonell syklist, og vant bronsemedalje i OL 1984. I tillegg vant han i 1987 en etappe i Tour de France. Han ga seg ikke.

Fallskjermjegere som ønsker en videre karriere i Forsvaret søker seg gjerne til Spesialkommandoen. Mer om disse siden.

Marinejegere
Enda mer myteomspunnet er marinejegerne. En tidligere leder av Marinejegerkommandoen, Tom Robertson, har beskrevet sine soldater som «Northug, men i uniform». Men han sier samtidig at Northug neppe hadde klart det marinejegerne klarer.

Han har også uttalt noe interessant. I et intervju sier han at «spesialstyrkene har generelle kapasiteter, mens de konvensjonelle styrkene faktisk er spesialister».

Altså: Spesialstyrker kan litt om alt, og er derfor i stand til å løse nesten umulige oppdrag.

Marinejegere gjorde bl.a. en formidabel innsats i Aden–bukta, i forbindelse med somaliske pirater. De har også vært dypt involvert i Afghanistan. Flere ganger har de reddet mange menneskeliv ved sine ekstreme ferdigheter. Her en film fra Aden–bukta:

Spesialkommandoen (FSK)
Dette er «the best of the best» når det gjelder norske soldater. De rekrutterer stort sett fra marinejegere og fallskjermjegere, men alle som har fullført førstegangstjeneste kan søke. FSK ble opprettet i 1979, med stor vekt på å beskytte norske oljeplattformer mot terror.

Det er stort hemmelighold rundt FSK, lenge benektet myndighetene at de i det hele tatt eksisterte. Men etterhvert har denne avdelingen ikke bare blitt kjent, men beryktet.

I forbindelse med gisselsituasjonen på Torp i 1994, hvor gisseltagerne ble skutt av skarpskyttere (inne i en bil med gislene) gikk det rykter om at skarpskyttere fra FSK var sentrale, altså et det var en skarpskytter fra FSK som skjøt kidnapperne (og ikke politiets DELTA styrker). Dette er dog ubekreftet.

Det var de «svenske» Resid Koca (drept) og Zvonimir Majdek (pågrepet) som var ansvarlige. Madjek sonet 10 år og ble frigitt i 2004.

FSK er i stor grad bygd opp etter modell av engelske SAS (Special Air Service). Men den norske modellen med flat struktur, som er vanlig i alle spesialstyrker, er ennå mer utpreget i Spesialkommandoen.

Den største helten
Trond André Bolle tjenestegjorde først som marinejeger, før han ble en del av Spesialkommandoen. Han var den første som etter krigen er blitt tildelt Krigskorset. Hans enke skrev en bok om hans liv, som er vel verdt å lese. Bolle er et eksempel på at alle kan lykkes i spesialstyrkene, hvis du har fysikk, vilje og kreativitet nok. En veibombe tok hans liv. Et lite filmklipp følger:

For meg er disse spesialsoldatene helter. Ikke overmennesker, men forbilder. At de blir sendt til Afghanistan, Syria eller Irak er ikke deres valg. Men de har forpliktet seg.

Men det hadde vært godt å ha de her hjemme. Tenk bare hva Bolle og to eller tre spesialsoldater kunne gjort 22. juli 2011.

Vi avslutter med litt «militærporno»: Spesialkommandoen i aksjon (muligens ikke ekte, men ganske tøft allikevel):

Hva sier damene? Vil dere ha slike menn? Eller vil dere ha metroseksuelle, moteriktige, kaffe latte–drikkende hipstere?