Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken

Norske pensjonister har tenkt å nyte livet og vil bruke mer penger på seg selv. Arvingene kommer i annen rekke, viser en ny undersøkelse, skriver VG+.

Nesten hver fjerde pensjonist vil bruke alle pengene på seg selv mens nærmere halvparten sier de vil bruke mest på seg selv og litt på arvingene, viser en spørreundersøkelse gjennomført av Respons Analyse.

– Det er kanskje naturlig at de fleste tenker på seg selv, de har vel etterkommere som klarer seg greit økonomisk i dag, mener Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons Analyse.

Men over halvparten påpeker at de hjalp barna inn på boligmarkedet før de sluttet å jobbe.

Mer gavmild etter 70
Pensjonister over 70 har mer intensjon om å dele. Men ifølge Halgeir Kvadsheim fra Dine Penger og Luksusfellen vil dette endre seg med tid:

– De som blir 70 om 20 år vil sannsynligvis bruke mindre penger på arvingene enn de som er 70 i dag. Det er en tendens vi har sett lenge, sier han og peker på at stadig flere eldre låner opp på boligen og at det ikke er så nøye lenger at alt skal være nedbetalt når man slutter å jobbe.

Økonomieksperten trekker frem at mange 60- og 70-åringer sitter på store boligverdier, som arvingene vil overta etter hvert. Men de høye boligprisene gjør det samtidig vanskelig for unge mennesker å komme inn på boligmarkedet.

Heldigvis får de fleste hjelp av foreldrene, men før de pensjonerer seg.