Det er både stemningsfullt og koselig i Babels utendørs restaurant. Foto: Regis Binard
Del saken

Del 1

Møt den blide prestedatteren Katrine Solhaug fra Stavanger, som sammen med sin ektemann Simen Julner fra Nordstrand i Oslo, har skapt et hotell i Kambodsja hvor engasjementet de har for miljø i høyeste grad preger både hotellet og omgivelsene.

Siem Reap, som er byen de holder til i, ligger i den nordlige delen av Kambodsja ikke langt fra grensen til Thailand og er mest kjent for Angkor Wat.

– Fortell litt om deg og Simen.

Jeg er utdannet sosionom, med internasjonalt sosialt arbeid som fordypning. Jeg har bodd, jobbet og studert i 6 land utenom Norge, og reist i rundt 50 land. 20 av dem sånn ca. har vært sammen med Simen, som jeg møtte i Mexico da vi gikk på skole sammen der. Han har Mastergrad i Finans, og skulle bare ta et lite semester med spansk i Mexico da han møtte meg. Jeg «lurte» ham med meg til å ta et semester til med spansk og latinamerikansk historie i Nicaragua. Og siden har vi vært sammen. Jeg fikk jobb som hotellsjef i Siem Reap, Kambodsja, og ansatte Simen som økonomiansvarlig på hotellet der. Det er nå over 11 år siden – og vi er her fremdeles. Og nå har vi vårt eget lille hotell (hatt i 8 år) og tilhørende fond, et reiseselskap, vi startet Globalstudies – et norsk studiesenter for Norske reiselivsstudenter (i samarbeid med Norsk Hotellhøsgkole ved UiS), og nå har vi også egen økobutikk som promoterer en plastikkfri livsstil.

Simen og Katrine sammen med sine ansatte. Foto: Regis Binard

– Hva syns dere om Kambodsja?

Kambodsja er et meget spennende land å bo i. Det er først og fremst et veldig vennlig folkeslag, menneskene er meget åpne, imøtekommende og hjelpsomme. De har en grusom fortid, så det er meget imponerende hvor herlige de er, til tross for det de har vært gjennom.

I løpet av borgerkrigen på 70 tallet ble en tredjedel av befolkningen drept. Kambodsja er derfor et land som er i enorm utvikling – landet må bygges opp igjen fra grunnen. Vi føler at kulturen på en måte lages nå, med innflytelse utenfra. Byen Siem Reap er for eksempel meget moderne nå, med moderne kjøpesenter, kino, ordentlige treningssentre, Starbucks, Burger King, Hard Rock Cafe og KFC. Det var 1,5 millioner besøkende turister her da vi kom for over 11 år siden. Det var nesten ingen biler, bare mopeder og sykler overalt. Nå er det over 5 millioner besøkende turister i året, og veiene bygges stadig ut. Noen vil si at byen har mistet sin sjarm, men vi ser det positive i det – byen er blitt mye renere og grønnere. Parker bygges, trær og busker plantes, det blir ryddet opp langs elva og det står søppeldunker overalt. Det er mye koseligere og finere å gå turer inn til byen nå enn bare for 5 år siden. Dessuten så medfører denne utviklingen langt flere jobber, og flere og flere lærer seg å snakke engelsk. Vi synes at utviklingen er positiv, men Kambodsja har en lang vei igjen å gå – med for eksempel det korrupte politiske styret som ikke investerer mer i skole og utdanning (f eks).

Foto: Regis Binard

– Hva kan dere tilby gjester?

Vi er et gjestehus som ligger litt utenfor byen, i et stille strøk. Vi har en liten tropisk oase av en hage, hvor gjestene våre elsker å slappe av i en av våre bungalows/lounger med en drink og noe god mat etter en lang dag i templene. Det er allikevel gåavstand (eller en 2 minutters Tuk Tuk tur) unna selve sentrumskjernen, hvor du kan oppleve spennende markeder og et yrende folkeliv.

Vi har egne Tuk Tuk sjåfører her på Babel som er meget kunnskapsrike og flinke til å ta med gjestene våre på spennende turer og opplevelser i og utenfor Siem Reap – ikke bare til majestetiske Angkor Wat (som alle egentlig kommer hit for). Det er enormt mange spennende prosjekter å besøke her i Siem Reap, og vi har en egen tur bok som ligger på alle rommene på Babel med våre anbefalinger.

– Fortell litt om gjestehuset og den nye Eco-shopen dere har lagd.

Babel Guesthouse er et sjarmerende gjestehus med 24 nyoppussede rom og en avslappende tropisk hage med en koselig bambusrestaurant, med en blanding av asiatiske og vestlige retter. Vi har sterk fokus på Ansvarlig Turisme og «Grønn tankegang» – noe som gjenspeiles i rommene. Vi har tropisk tema, med mye bruk av blader og planter som dekor. Vi har bambus-gardinstenger, og flettede kurver som lamper og potter til planter – kjøpt lokalt på landsbygda her.

Fra ett av rommene i gjestehuset. Foto: Regis Binard

Vi gir støtte til høyere utdanning for alle våre 12 ansatte og våre 12 Tuk Tuk sjåfører. De får også godt med opplæring, kursing og engelsk undervisning. De har gode arbeidsforhold – gode lønninger og fleksible arbeidstider i forhold til studier. De har alle helseforsikring og får alltid økonomisk hjelp for sykehusbesøk, enten det skulle være for dem selv eller deres familiemedlemmer. Den viktigste delen av jobben for oss her er å ta vare på de ansatte og Tuk Tuk sjåførene. Det er vinn vinn situasjon, da de til gjengjeld gjør en fantastisk jobb med gjestene våre. Vi er meget stolt over teamet vårt på Babel.

10 November 2018 åpnet vi Kambodsjas aller første Refill Station. Det er populært kalt «bulk store»  eller «zero waste store». Jeg vet ikke hva som er populært å kalle det på Norsk, men vet at vi har 3 slike butikker i Oslo.

Babels refill station. Foto: Raj Hedge

Målet med butikken er å åpne opp øyner, få folk til å tenke annerledes og gjøre om vanene sine. Vi må redusere plastbruken vår hvis fremtidige generasjoner skal leve på denne kloden, for det begynner å bli en kjent sak at vi holder på å kvele jorden med plastikk.

Konseptet er at folk skal ta med sine egne flasker, glass og beholdere og fylle opp med sjampo, balsam, kroppssåpe, kjøkkensåpe, vaskemiddel til vaskemaskin, myggspray, kokosnøttolje og div. På den måten slipper folk å kjøpe nye plastflasker hver eneste gang de trenger nytt.

De kan også fylle opp med «charcoal» bla til tannpuss og fjes-skrubb. De kan kjøpe også kjøpe sjampo og håndsåpe i fast form – noe som er meget populært. De er laget av lokale råvarer, organisk og naturlig. Det samme er all såpe og alt for Refill som er nevnt over – organisk og naturlig. Og LOKALT! Vi er meget opptatt av å bruke det vi har lokalt her i Kambodsja, og det vi har i naturen her.

Vi jobber med mange ulike lokale selskap i Kambodsja. KAMBIO nature, Naga Earth, Dai Khmer, Sonas, Plasticfree Cambodia, Rehash Trash, One Planet Cambodia, Friends n stuff og Angkor Handicraft assosiation. Og vi jobber med Superbee fra nabolandet Thailand. Vi jobber også tett sammen med den eneste Refill Station som finnes i Bangkok, Bettermoon Refill station og den eneste som finnes i Chiang Mai – Freebird cafe and Refill Station. Begge er nyoppstartet, og går så det suser.

Friends n stuff har spesiallaget for oss: shopping tøyposer og to mindre størrelser tøyposer, og tøyposer til vårt meget populære reisesett med bestikk, spisepinner og bambus sugerør. Jeg har selv tegnet designet på posene, som er et monstera-blad fra hagen vår her på Babel. Og vi har den passende slogan på alle posene: «THERE IS NO PLANET B!».

Neste del kan du lese her på Xstra i morgen!