Foto: Raj Hedge
Del saken

Del 2

Møt den blide prestedatteren Katrine Solhaug fra Stavanger, som sammen med sin ektemann Simen Julner fra Nordstrand i Oslo, har skapt et hotell i Kambodsja hvor engasjementet de har for miljø i høyeste grad preger både hotellet og omgivelsene.

– Kniv, gaffel og skje i tre er spesiallaget til oss av Angkor Handicraft assosiation, og bambussugerørene er laget av en lokal familie på landsbygda her. Det er meget stas å gi jobber til alle disse som lager dette, og det går unna. Gjestene våre ELSKER alt dette, og vi har måttet bestille inn nytt allerede etter 2 uker åpen butikk.

Dersom folk ikke har med seg sine egne flasker, glass og beholdere, selger vi ulike glass og silikonflasker her som gjester kan fylle opp. De er små og handy for reisende. Vi har også to store kurver fulle med glass og plastbeholdere som folk har donert – som folk kan ta gratis.

Ellers har vi både vannflasker i aluminium og silikon, og kaffekrus som kan brukes på reise. Og hvem som helst kan fylle opp flaskene sine gratis med vann her på Babel. Slik er vi med på å redusere bruk av plastflasker betydelig.

Butikken går over all forventning. Ikke bare gjestene våre elsker konseptet, vi har nye mennesker her hver dag fra utenifra, både folk som bor i byen og folk som er på reise.

Katrine Solhaug. Foto: 
Raj Hedge

Vi finner det meget givende å være med på å endre folks tankegang og folks vaner. Vi får spredd ordet til veldig mange, spesielt nå i høysesongen hvor gjestehuset er fullt med over 50 gjester hver eneste dag!

– Er det flere i Siem Reap som er med på en «grønnere» hverdag?

JA, det er et hav av gode prosjekt som jobber for en grønnere hverdag. Det er slike prosjekter vi anbefaler å besøke i turbøkene vår. Kan jo nevne Rehash Trash – som er et prosjekt som gir jobb til gamle damer fra landsbygda – som lager nydelige ting – matter, skåler, vesker og div av resirkulerte plastikkposer. Gjestene våre kan besøke verkstedet, og lære å lage kurver selv.

Jeg kan også nevne Sala Susu, et prosjekt som jobber med å redusere risiko for «trafficking» for fattige unge kvinner på landsbygda, et lite stykke utenfor Siem Reap. De tilbyr jobb, utdanning og opplæring til unge kvinner på en «workshop» – hvor de bla lager fantastisk nydelige vesker, sekker, pc-vesker, toalettvesker osv. Alt er naturlige materialer.

Ellers er alle de overnevnte prosjektene som jeg nevnte som vi samarbeider med i økobutikken vår alle fantastiske prosjekt, som alle kan besøkes. (KAMBIO nature, Naga Earth, Dai Khmer, Sonas, Plasticfree Cambodia, Rehash Trash, One Planet Cambodia, Friends n stuff og Angkor Handicraft assosiation.)

Vil også nevne Norsk Folkehjelps prosjekt med hunder som leter fram landminer – slik at landområder ryddes for miner på en langt mer effektfull måte enn med store maskiner. Gjestene våre kan besøke Norsk Folkehjelp og lære om prosjektet og få demonstrasjon på hvordan de jobber med hundene sine.

– Hva syns du er mest spennende/spesielt med Siem Reap?

Det internasjonale miljøet med det sterke fokuset på Ansvarlig Turisme og grønn tankegang her i byen er meget spennende. Det er et stort engasjementet og vilje til å sette i gang og gjennomføre prosjekter i fellesskap mot en grønnere hverdag. Det er utrolig inspirerende å være med på å skape holdningsendringer, og faktisk se med egne øyne at det virkelig nytter!

Vi har en meget uforutsigbar jobbhverdag her i Siem Reap! Vi møter så utrolig mange mennesker fra hele verden hver eneste dag, og vi aner aldri hvordan dagen vil utarte seg. Vi elsker denne livsstilen, men den er ikke for hvem som helst. Du må du være villig til å jobbe MASSE, du må være tilgjengelig døgnet rundt, du må tåle å ha mennesker rundt deg hele tiden, så du må virkelig like mennesker – alle typer mennesker. Du må være åpen, fleksibel og like en litt kaotisk tilværelse.

– Hvorfor mener du at eco-turisme er fremtiden?

Hvis ikke går verden under. Turistnæringen er verdens raskest voksende næring, og vi må endre på måten vi reiser på! Vi kan ikke fortsette med denne plastforbruken vi har nå! Det sier seg jo selv når vi hører om forskning som viser at det i 2050 er mer plast enn fisk i havet dersom vi ikke endrer vårt forbruk. Det flyter områder med plast rundt i havene, områder som er større enn hele kontinent! Tenk da på hva som ligger UNDER havoverflaten. Og for ikke å snakke om alt som ligger på land. Omtrent all plastikk som noensinne er produsert befinner seg fremdeles på jorden. Det er plastikk overalt – til og med i matkjeden vår. Vi spiser plastikk!

Du finner ikke plastikk på Babel gjestehus! Foto: Regis Binard

Nå er plastikk-forurensningen bare en del av alle områdene vi mennesker må forbedre for framtiden. Det ligger selvfølgelig masse annet i begrepet Økoturisme. Men alle må velge SIN kamp, alle kan ikke ta alt! Vi på Babel Guesthouse har foreløpig kastet oss inn i kampen mot plastikk forurensningen! Vi har mange områder vi ønsker å forbedre. Neste på lista vår er å ha mye mer vegetarianske og veganske retter på menyen vår. Så får vi se hvor veien går videre etter det.

– Hva slags visjoner har dere for fremtiden med Babel?

Vi ønsker bare å fortsette i samme baner. Vi ønsker å spre ordet om ansvarlig turisme og økoturisme og grønn tankegang til så mange som overhodet mulig. Vi føler vi har så vidt begynt. Vi har mange planer, og gleder oss til fortsettelsen!

Lekker frokost hos Babel Guesthouse. Foto: Regis Binard

– Hva gjør man om man ønsker å støtte prosjektet deres?

Kom på besøk til oss på Babel Guesthouse og opplev alt det spennende vi har å tilby selv!! Hvis folk vil bidra økonomisk i vårt arbeid med å støtte unge fattige kambodsjanere med utdanning i et land som så sårt trenger det, har vi et fond som heter Solhaugfond med organisasjonsnummer: 9959 90784. Kontonummeret er: 1503.18.55478.