Norges bridgelag i Salt Lake City i 2002.Geir Helgemo er han som holder kortstokken. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Del saken

Geir Helgemo (49), er utestengt i ett år, etter at han testet positivt på to forbudte stoffer i september. Nordmannen har vært i verdenseliten siden 90-tallet, og regnes som den beste bridgespiller i verden.

VG hadde saken for noen dager siden, men den gikk meg hus forbi i vinterferien. Nå slås det stort opp i britiske The Guardian, som mener saken er et bevis på at ingen konkurranser kan slippe unna juks.

Som ivrig hobbyspiller i studietiden fikk jeg gleden av å spille mot Helgemo, men jeg skal glatt innrømme at jeg aldri rakk ham til anklene.

Geni
Han er virkelig en genial spiller, og har en offensiv og kreativ spillestil som har skapt entusiasme i bridgemiljøet. Litt som Magnus Carlsen, bare i mindre skala.

Helgemo har ifølge The Guardian et rykte som the bad boy of bridge. Han var stjerne i ung alder i en tankesport hvor gjennomsnittsalderen blant aktive spillere har passert 70 år. Så man kunne kanskje tenke at doping i bridge var en overdose av kamferdrops og kaffe.

Millioner av kroner
Men på det aller høyeste nivå handler det om store pengebeløp. Geir Helgemo og hans partner Tor Helness er bosatt i Monaco og lever fett som verdens beste bridgepar. De har begge blitt dømt for skattesvik av mange millioner kroner.

To forbudte stoffer ble funnet i en dopingprøve tatt i september. Et syntetisk testosteron og Clomifene ble funnet. Begge står på dopinglisten til det internasjonale antidopingbyrået (WADA). Bridge håper å bli OL-gren, og er derfor underlagt WADA.

– Dette er ikke regnet for å ha noen prestasjonsfremmende effekt, så det føles litt rart for oss bridgespillere. Det er mange i miljøet som reagerer på dommen, sier generalsekretær i Norges Bridgeforbund, Allan Livgård.

Benekter ingenting
Helgemo innrømmet at han hadde tatt stoffene, som han hevdet var for å slappe av, ikke for å bli en bedre bridgespiller. Men han aksepterte et forlik som innebærer ett års utestengelse, samtidig som han mister noen titler han nylig har vunnet.

Geir Helgemo har hatt ekstrem suksess som bridgespiller, og vi får håpe han kommer tilbake for å vinne et eventuelt OL-gull for Norge.

Men helst uten å være dopet.